Затвор от 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за нарушаване на карантина. При пандемия - 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лева.  Това прие правната комисия на извънредно заседание днес, часове след като бе гласувано извънредно положение в страната за срок от един месец - от 13 март до 13 април.

Мерките оповести председателят на правната комисия Анна Александрова. Те са приети на две четения.

Никой няма право да заразява други хора, категорична бе тя.

Утре извънредно ще се обнародват промените в Наказателния кодекс, които прие правната комисия. Следва да сме дисциплинирани, обясни Анна Александрова.

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения

Забранява се влизането на граждани на други държави при обявено бедствено положение. Глоби ще се налагат на болни, които отказват карантина. Отменят се разпоредбите на ЗОП за предпазни облекла камери. Новините обясни шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Очакват се още предложения от ведомства.

За момента няма спешни законодателни мерки. Те трябва да минат днес, за да не се заседава утре извънредно. Никой не бива да всява паника, изтъкна Дариткова и подчерта, че се изисква дисциплина. Тя изисква да не се струпваме пред магазини и аптеки. Те ще продължат да работят. Има достатъчно храна и медикаменти.

Няма да се разпуска законодателният орган от съображения за сигурност, защото се налага да се приемат закони.

Още днес депутатите ще гласуват предлаганите промени.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Промените в закона за здравето минаха без дебати единодушно на първо четене. За второто гласуване Антон Кутев обясни, че мерките няма да доведат до борба с вируса.

Гражданите имат нужда да ги лекуват, не да ги наказват, ядоса се социалистът. Мерките, които се предлагали, са как да се наказват хората. Гражданите не са виновни за настоящата ситуация, подчерта червеният депутат.

Днешният ден е паметен за Народното събрание, включи се и Валери Жаблянов. В полухаотична обстановка днес започнала извънредната работа на законодателния орган. За него днес кипи процес на законодателна импровизация.

Въпреки репликите предлаганите промени минаха и на второ четене. Минаха и измененията в Наказателния кодекс.