Карантината масово се нарушава и Националният щаб за реакция на коронавируса разполага с такива сигнали. Това заяви шефът на Националния щаб за реакция спрямо коронавируса доктор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред ВМА.

Луксът да настаняваме в болниците пациенти, които са дали положителен резултат за коронавирус, но са здрави, можем да си го позволим в момента, но това ще срине системата, посочи Мутафчийски. Няма да има възможност и за реакция при очакван пик на заболелите.

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба

Обяснението му е в отговор на въпроси за реакцията на властите спрямо контактните на семейството - първите случаи на коронавирус, които бяха регистрирани в София и приети в "Пирогов", а ден след това жената почина.

Венцислав Мутафчийски настоя, че е нужна строга карантина и тя да се спазва. Като пример за това той даде въведените мерки в Израел, Русия и Гърция, където са предвидили съответно 7, 3 и 2 години затвор за неспазване на карантинни мерки.

Учениците са освободени от присъствие в училище

Учениците са освободени от присъствие в училище

Мерките са взети заради коронавируса

Венцислав Мутафчийски посочи и последните данни:

134 хиляди са случаите на коронавирус в света. Установените за последното денонощие са 8389. 4983 са смъртните случаи. 70 000 са възстановените.

Новите случаи в региона са: Словения - 42 случая, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Македония - 2, Румъния - 15, Гърция - 12, Босна и Херцеговина - 4, Албания - 5.

В Европа: Италия - 15 000 случая, Испания над 3000 случая, Франция - 2800, Германия - 2700, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Швеция - 687.

В САЩ - 1700 случая. В Иран - 10 000 случая, Северна Корея - близо 8 000, Япония - 691.

Динамиката в Европа и света е голяма, посочи Мутафчийски, като постави акцент, че от началото на кризата в Китай за последното денонощие са регистрирани само 21 нови случая, което е безпрецедентно.

"В Европа обаче все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите", добави Мутафчийски.

СЗО обяви коронавируса за пандемия
Обновена

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на брифинг, че има повече от 118 000 случая в 114 държави, 4291 души са изгубили живота си

Той напомни, че още на 3 март Световната здравна организация е оценила, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането.

Установено е, че заразата в кръга от хора, около възрастното семейство в "Пирогов" е разпространена при неспазване на мерки и по време на празненство, на което са присъствали 24 души. От тях 11 вече са доказани положителни. В момента дори няма кой да погребе починалата жена и трябва да се изчака да мине карантинния период.