Двама клошари са признати за виновни за убийството на друг клошар и отиват в затвора. Според Варненския окръжен съд убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, съобщават от съдебната институция.

Изтъква се и фактът, че 37-годишният Николай Цанев от Добрич е извършил убийството в условията на опасен рецидив.

Съучастникът му е 53-годишният Красимир Димитров от Варна.

Делото е разгледано по съкратеното производство и двамата подсъдими са се признали за виновни. Те са отказали и събиране на нови доказателства.

Двамата клошари са осъдени на доживотен затвор. Заради съкратеното съдебно следствие обаче наказанието е заменено с лишаване от свобода за 25 години за Цанев и 22 години за Димитров. Те ще трябва да изтърпят наказанието си при строг първоначален режим.

От съда посочват, че жертвата дълги години живеела във Варна. В последните години мъжът се пропил и водел скитнически начин на живот.

В края на месец декември 2014 г. се нанесъл да живее в изоставена постройка на пазара във варненския квартал "Чайка". Там нощували и други клошари.

Цанев и Димитров обикаляли контейнерите предимно в района на кв."Левски" и кв."Чайка". В една от зимните вечери на 2015 г. те решили да пренощуват в изоставената постройка на пазара на кв. "Чайка", като двамата легнали да спят на леглото на убития. На сутринта решили, че имат „дрешни въшки", за които е виновен мъжът, в чието легло са нощували.

Двамата мъже изпили солидно количество алкохол и решили да се саморазправят с другаря си. Върнали се в постройката и продължили да пият. Третият клошар също употребил алкохол.

Тримата се скарали и Цанев започнал да удря с ръце и крака по главата и тялото на жертвата. В побоя се включил и Димитров. След като му причинили множество травми с особена жестокост, двамата нападатели оставили жертвата си в безпомощно състояние. Четири-пет дни по-късно Димитров се върнал в помещението и установил, че другарят им е починал.

От Варненския съд поясняват, че присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.