20 обекта за производство на хлебни изделия ще бъдат затворени след проверка на прокуратурата София.

Предмет на проверката е спазването на Закона за храните при производството и търговията с хляб и хлебни продукти, включително предлаганите през Великденските празници козунаци. Контролът е бил извършен в периода 23 март - 24 април от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.

Извършени са общо 3139 проверки, като са инспектирани общо 2851 обекта, уточняват от прокуратурата.

Около 1/3 от тях са обекти за производство на хляб и хлебни изделия и около 2/3 - за търговия с тях. При контрола на 6792 продукта - брашно, хляб и хлебни изделия, са взети проби от тях, като са установени отклонения по редица специфични показатели.

След инспекциите на пробите от козунак е установено, че при производството е използван синтетичен оцветителЕ 102 тартразин и на подсладител цикламат.  Предприети са административнонаказателни мерки.

В резултат на проверката за законност са издадени 402 предписания, съставени са 219 акта и са издадени 46 заповеди.
От тях 20 са за спиране на експлоатацията на обекти, 16 са за спиране на реализацията на продукти и изтегляне от търговската мрежа. Осем  са за отстраняване на лица от работа и два са за унищожаване, преработка или използване на продукта за други цели.

Актовете за установяване на административни нарушения най-често са за нередовно водене на записи по добри производствени и хигиенни практики.

Проверката е показала и неспазване на забраната за тютюнопушене в помещенията и обектите за производство и търговия с храни. Инспекторите са установили и нередовни здравни книжки, както и неправилно етикетиране. Проверката е показала и превишено съдържание на сол в хляба и хлебните изделия.

За отклоненията, установени при лабораторните изследвания, са уведомени съответните регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, за предприемане на административни мерки.