"Към момента затворите ни не са пренаселени." Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента за условията в затворите.

"Има напредък, но не мога да скрия, че има и проблеми", коментира тя. Основните проблеми са в арестите и в Софийския централен затвор, а като основна причина Цачева посочи това, че сградите са стари.

Предстои избиране на терен за изграждане на нов затвор с капацитет от 400 души, лишени от свобода, и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели, обеща Цачева и допълни, че за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ДП, Фонд Затворно дело е закупило изцяло нови четири автомобила, които вече са предоставени.

Цачева увери и че до края на 2019 г. ще приключат ремонтите на затворите в Пазарджик, Бобов дол и в затворническото общежитие от закрит тип "Черна гора" към Стара Загора. Предвидено е още преустройство и ремонт на новопридобита сграда в затвора в град Враца, предназначена за преместване на затворническо общежитие от открит тип, както и реконструкция и обособяване на ареста и пробационната служба в град Петрич.

Надзирателите искат европейски условия на труд

Надзирателите искат европейски условия на труд

Припомнят на Цачева ангажимента й за повече служители в затворите

Правосъдният министър изтъкна, че успоредно с подобряването на материалните условия, при които лишените от свобода изпълняват своите наказания, се работи изключително за подобряване на условията на труд и възнагражденията на служителите, които са заети с високо отговорната дейност по охраната им.

Цачева е категорична, че с оглед с това, с което разполагат, навсякъде са осигурени необходимите минимални санитарни критерии на лишените от свобода.