Министерството на правосъдието да представи на Синдиката на служителите в затворите в България концепция и стратегия за развитие на надзирателите.

Това поискаха в писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник - министъра на правосъдието с ресор "Затвори" Николай Проданов от Синдиката. Очакваният срок на тази визия е 2019 г. - 2025 г., по аналогия на МВР.
От браншовата организация очакват да научат и принципите и целите на подобна стратегия, както и очакваните резултати, финансовата обосновка и др.

Писмото им идва месеци след като стихнаха протестите на надзирателите и през парадния вход на Централния софийски затвор избягаха двама затворници, единият от които по-късно бе застрелян.

След този случай до медиите започна да достига информация за избягали от ареста, както и за "временно освобождавани затворници".

Затворник избяга, този път - от болница

Затворник избяга, този път - от болница

Случаят е от Пловдив

От Синдиката питат колко души, които са на щат в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) са на административна длъжност.

Въпросът е за тези, които не изпълняват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията лишаване от свобода. Посочват се конкретно - постова служба, конвоиране, охрана на магистрати, охрана на съдебните сгради, екстрадиции по ЗЕЕЗА, принудително довеждане, призоваване, издирване и задържане на лица с влезли в сила присъди и мярка за неотклонение "Задържане под стража" и др. по опазване на обществения ред и сигурност.

Тотална "разпасаност" на затворите у нас - телефони нямало само в женския в Сливен

Тотална "разпасаност" на затворите у нас - телефони нямало само в женския в Сливен

"Методиката за оценка на риска е много неясна"

Синдикалистите напомнят на правосъдния министър Цецка Цачева за поетия от нея ангажимент към главния прокурор Сотир Цацаров да увеличи щата на надзирателите в затворите. Обещанието беше до юни 2018 г., а писмото е от август - два месеца по-късно. Те искат щатовете да са в съответствие със стандартите на ЕС.

От Синдиката оценяват положително сътрудничеството с настоящия екип на политическото ръководство в Министерство на правосъдието. Те очакват, че ще бъде изпълнено разпореждането на министъра на правосъдието за разглеждане на "щат по щат". Надяват се да бъдат трансформирани конкретни длъжности хармонично със Закона за МВР.

В Писмото се припомня Заповед №ЛС-13-55/19.04.2018г. на Министъра на правосъдието, с което е свързано прилагането на европейските стандарти.