Сериозни пропуски в системата налагат реформа в местата за лишаване от свобода, коментира в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Нужно е създаването на един затвор, в който да лежат всички престъпници с най-тежки присъди и трябва да се увеличи броят на надзирателите, както и техните заплати, съобщава БНТ. Ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупционни практики, допълни Цацаров.

"Разследването при нас се води за опит за убийство, както и за бягство от места за лишаване от свобода. До този момент не ми е известно МВР да е постигнало някакъв напредък в издирването. Има места, където един надзирател отговаря за 49 лишени от свобода. Има места, където съотношенията граничат 1:19, което общо взето се смята при сегашното положение за добро до към 1:24, 1:30 и т.н. Тези констатации се повтарят всяка година", обясни главният прокурор.

Цачева: Проблемът със затворите не е само в липсата на пари

Цачева: Проблемът със затворите не е само в липсата на пари

Заради бягствата на затворници 14 служители на Централния софийски затвор са предложени за наказание

Цацаров коментира, че трябва да се инвестира и в сигурността на местата за лишаване от свобода, защото сегашното състояние на затворите е извън всякакви нормални стандарти. 

"Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", допълни Цацаров.

Неопитни служители са причина за бягството от затвора на Пелов и Колев

Неопитни служители са причина за бягството от затвора на Пелов и Колев

Ролята на техниката е донякъде, ако го няма човешкият фактор, коментира заместник-правосъдният министър Проданов

Издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава активно и властите призовават всеки, който има информация за тях, да се свърже с полицията. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Бягството на двамата стана повод опозицията в лицето на БСП да поиска оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев.

Документите по бягствата от затвора искат от Синдиката на надзирателите

Документите по бягствата от затвора искат от Синдиката на надзирателите

Браншовата организация прогнозира, че отговорността ще понесат редовите служители