Неопитни служители са причина за бягството от затвора на Владимир Пелов и Радослав Колев. Още не е ясно как огнестрелното оръжие, помогнало на рецидивистите да избягат, е внесено в затвора. 14 души, сред които и един от заместник-директорите на Централния софийски затвор, ще са обект на дисциплинарна проверка, коментира пред БНР заместник-правосъдният министър Николай Проданов.

До два месеца става ясно, дали 14-те ще бъдат санкционирани. Днес оповестяват заключенията от доклада на специално създадената работна група, която трябва да установи как на територията на Централния софийски затвор са внесени оръжията, помогнали на двама затворници.

"Документът представя механизма, по който е извършено бягството - тоест какви са последователните крачки на двамата престъпници, така че от спалното помещение най-накрая да се озоват на свобода. И разбира се, е концентриран и върху недостатъците в организацията и върху човешките грешки, които са способствали за това бягство", коментира Проданов.

"Правила има мисля предостатъчно - на всеки един пост например в затвора има една специална инструкция, в която е казано какви са правата и задълженията на конкретния постови надзирател ... Вероятно част от тези задължения обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както трябва и тук можем да направим връзка може би с липсата на опит нашите служители, може би и с проблеми в тяхната подготовка", допълва той.

"За млади хора става въпрос по принцип. Въпросното отделение, което в края на краищата е отговорно за бягството, са все млади хора", обяснява заместник-правосъдният министър.

МВР: Ще гоним избягалите от софийския затвор до дупка

МВР: Ще гоним избягалите от софийския затвор до дупка

Вече втора седмица властите издирват избягалите

"В доклада са посочени конкретни имена на служители, които според комисията са допуснали грешки в своята работа. Комисията излиза с предложение спрямо тези наши служители да се заведат дисциплинарни производства. Аз мисля, че не бива да правим публични все още техните имена. Нека да се заведат дисциплинарните производства, нека да се види конкретно кой какво е правил и какво не е правил - тоест действие - бездействие и когато се стигне до някакъв край на дисциплинарните производства, тогава бихме могли да оповестим и конкретните имена", коментира Николай Проданов.

"Огнестрелното оръжие е проникнало, разбира се, отвън ... по някакъв канал и за известен период от време то е било някъде укривано. В последния момент - тоест в деня на бягството, то е било в спалното помещение", допълни той.

"По отношение на хладното оръжие, вариантите са още по-многобройни, защото едно хладно оръжие може наистина да се изработи и ние до момента не сме наясно дали това е фабричен нож или самоделка. Но това не е толкова важно, важно е как е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на престъпник, при положение че нашите надзиратели носят службата в затвора не само без оръжие, но те нямат у себе си белезници, нямат и палки, всъщност нямат нищо", добави Проданов.

Според думите му, в повечето страни по света не се носи огнестрелно оръжие на територията на затворите: "Тъй като съотношението между затворниците и надзирателите във всеки затвор е в полза на затворниците, разбира се - тоест може да се стигне до ситуация, при която по чисто физически път неколцина затворници да нападнат надзирател, да му вземат оръжието и по този начин да се въоръжат".

Втора седмица търсят избягалите затворници

Втора седмица търсят избягалите затворници

МВР получава стотици сигнали

"По друг начин стои въпросът с помощните средства. Аз и досега си мисля, че не би било зле нашите служители на територията на затвора да имат и белезници в себе си, да имат и палки, и да ги носят постоянно. Тук обаче има съображения, свързани с достойнството, с честта на лишените от свобода. А що се отнася до някои по-усъвършенствани помощни средства, там основният проблем е тяхната висока цена - така нареченият "тейзър" струва 4000 лева заедно с необходимите допълнения. Към настоящия момент се оказва, че има по едно такова оръжие във всеки един от 12-те затвора у нас", обясни Николай Проданов.

"Не трябва да изпадаме в такъв технически фундаментализъм, защото ролята на техниката е донякъде - ако го няма човешкият фактор, техниката си остава една купчина желязо", коментира той и допълни, че в по-голямата част от Централния затвор има видеонаблюдение, като има и места, като килиите, където такова наблюдение няма.

Повече надзиратели в затворите, но от следващата година

Повече надзиратели в затворите, но от следващата година

Засега оптимизират щатовете и купуват технически средства

Издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава активно и властите призовават всеки, който има информация за тях, да се свърже с полицията. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Бягството на двамата стана повод опозицията в лицето на БСП да поиска оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев.

Впоследствие и лидерът на "Воля" Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. От своя страна правосъдният министър заяви, че оставката е лесна, но неефективна мярка.