"Всеки ден ги търсим, много усилено работим и няма да се откажем, докато не ги намерим".

Така коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев случая с избягалите престъпници от Централния софийски затвор.

По думите на Радев не се омаловажава нито един сигнал, подаден от страна на българските граждани. Той посочи, че дори и от наглед не толкова сериозен сигнал, може да се разкрие престъпление.

Вече втора седмица властите издирват избягалите от Централния софийски затвор престъпници - Владимир Пелов и Радослав Колев.

Двамата издирвани мъже са опасни. Радослав Колев е рецидивист, осъден на 26 г. зад решетките за убийство. Владимир Пелов Стефанов пък има присъда 30 г. "лишаване от свобода". Той е осъден за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама полицаи.

Силовият министър коментира и други теми.

Затворникът от Пловдив не е избягал, а просто не се е върнал, каза той. "Това не е изцяло отговорност на МВР, отговорни са и други министерства", отсече вътрешният министър.

Георги Т., на 42 г., който изтърпява присъда от една година за наркотици, е напуснал, или по-точно не се е прибрал в затвора в Пловдив.

Простреляният полицай от Ловеч е транспортиран във Военномедицинска академия и няма опасност за живота му, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев случая с простреляния полицай при спецакция.

Радев взе отношение и по темата за уволнения шеф на ГКПП "Капитан Петко Войвода". "Имаше подаден сигнал за корупционна схема и той самият е виновен, защото пуска сигнал", допълни още той.

Силовият министър коментира и темата за Западните Балкани. По думите му те са изключително стратегически важни за Европа относно опазването на границите, тъй като всички мигранти минават оттам, най-вече през Сърбия.

Радев посочи, че особено важно за Европейския съюз е темата за сигурността на границите, сигурност по въпроса за миграцията и сигурността относно трафик на оръжия.

"България е готова да опази границите от нова вълна от мигранти", заяви Радев и допълни, че границата със Сърбия е изключително важна за мигрантския поток.