Вчера, 10 април, и избягал още един затворник в България. Георги Т., на 42 г., който изтърпява присъда от една година за наркотици е напуснал, или по-точно не се е прибрал в затвора в Пловдив. Избягал е докато е работил на външен обект край града.

Присъдата си Георги Т изтърпява при първоначален "общ" режим и е бил в Затворническо общежитие от открит тип (ЗООТ) "Хеброс" към Затвора в гр. Пловдив.

Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишените от свобода, изтърпяващи наказание при първоначален "общ" режим, могат да полагат труд на външни обекти, уточняват от прокуратурата, където се води досъдебното производство.

Георги Т. е бил приведен в ЗООТ "Хеброс" на 9 март 2018 г. До момента той е бил осъждан многократно за престъпления против собствеността и притежаване на наркотични вещества.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се извършват активни процесуално-следствени действия и оперативни мероприятия за издирване на Георги Т.

Предвиденото от закона наказание, за престъпление по чл. 297 ал. 1 от Наказателния кодекс, е до три години "лишаване от свобода".

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Припомняме, в момента текат усилени разговори и прегрупиране на наличния персонал в затворите и местата за задържане у нас, на фона на продължаващи протести на синдикалната организация на надзирателите. Напрежението в сектора се увиличи, след като преди седмица двама рецидивисти с присъди над 25 години за убийство успяха да избягат от Централния софийски затвор и до този момент са в неизвестност.