Надзиратели от Централния Софийски затвор, подкрепени от колегите си от Пловдив и Варна протестират пред учреждението. Протестиращите настояват за повече щатни бройки на охранителите в затворите.

"На лишените от свобода постоянно се вменяват права, на нас се отменят, заяви служител в български затвор. Той определи работата на надзирателите като работа в преса.

Протестиращите настояват за увеличение на щатните бройки и за включване на модерна техника в тяхната дейност. Те искат и цялостна реформа на системата за изпълнение на наказанието.

Междувременно правосъдният министър Цецка Цачева разговаря с председателя на Синдиката на служителите в затворите в България Христо Илков и с председателя на синдикат "Охрана" Петко Чалъков. За 11 април насрочиха срещата на правосъдния министър Цецка Цачева с представители на надзирателите, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Целта на преговорите е да доведат до окончателното разпределение на отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн. лв. за възнаграждения на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана".

Участниците в протеста заявиха, че от Синдикалната организация са изпратили писмо до министър Цачева и до шефа ГДИН да предоставят резултатите на проверката за избягалите затворници. Целта на синдикатите е да формират позиция и да защитят колегите си, но и да има по-голяма прозрачност за условията за работа в затворите в страната.

Сред участниците в протеста на надзирателите имаше и представители на работещите в женския затвор в Сливен. Няма разлика между жената и мъжа, лишени от свобода, заяви жена-надзирател.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Припомняме, на 3 април двама осъдени - Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор, след като стреляха по надзиратели и ги заплашиха с оръжие. Полицията все още се опитва да установи как двамата затворници са се сдобили с пистолет.

Следствието по случая се води в СДВР, но в издирването на двамата мъже участват всички областни дирекции на МВР в страната.

Три дни по-късно - на 6 април лишен от свобода нападна надзирател, който го конвоирал. Затворникът е трябвало да бъде транспортиран от болница на затвора към корпуса.