Надзирател е нападнат в Централния софийски затвор. Това заяви пред bTV Цветан Михайлов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Нападението е станало вчера, 5 април, след 22 часа. Тогава синдикалната организация е била уведомена за инцидента.

По думите му нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода. Затворникът е трябвало да бъде транспортиран от болница на затвора към корпуса.

Министерството на правосъдието потвърди нападението. 

От ведомството заявиха, че състоянието на нападнатия надзирател е добро. Служителят няма фрактури и е освободен за домашно лечение.

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Проблемите при надзирателите се неглижират от години

Междувременно издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава вече трети ден. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Въведен е допълнителен контрол в затвора в Бобов дол

Въведен е допълнителен контрол в затвора в Бобов дол

Мерки за сигурност

Във връзка с бягството Цветан Михайлов коментира, че знае малко. Информацията в общественото пространство обаче се разминавала от информацията, която синдикатите научили от служители на затвора, които са били на смяна по време на бягството.

Служителите заявили, че те са се опитали да спрат двамата и надзирателите също стреляли по тях. По думите на Михайлов "нещата съвсем не са такива, каквото се представят".

Надзирател: Въпрос на време беше да се случи бягство от затвора

Надзирател: Въпрос на време беше да се случи бягство от затвора

Ежедневно прелитат дронове над затвора

Михайлов коментира и ситуацията в затворите в България като цяло. По думтие му системата на затворите у нас е разбита - има страшно много пропуски и затворниците правят буквално каквото си поискат. Бягството на Пелов и Колев било последствие именно от това. "Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката", допълни синдикалистът.

"Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.", категоричен бе Михайлов.

Оставки заради бягството от затвора

Оставки заради бягството от затвора

Отстранени са главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев

Той отрече и обвиненията на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която заяви вчера, че вината за бягството на двамата е охраната. "Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече - не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти", отсече синдикатът.

Михайлов посочи и че протестите на надзирателите се подновяват. Надзирателите ще продължават да настояват за повече щатни бройки, както и за подобряването на условията за труд. Съотношението затворници - охрана е под критичния минимум, обясни още той.

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Професията "надзирател"

Новият протестни действия ще започнат със събиране пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". По думите на Михайлов събирането ще се състои, за да се защити честта и достойнството на професията. "Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация - ние с политика не се занимаваме", допълни синдикалистът.