"Следващата стъпка на двамата избягали от Софийския градски затвор рецидивисти вероятно ще бъде да намерят финансови средства, за да продължат да се укриват от властите." Това заяви пред БНР криминалният психолог Росен Йорданов.

Йорданов подчерта, че проблемите при охраната на лишените от свобода са свързани главно с недостатъчния брой на надзирателите. Проблемите били неглижирани от години.

"Разбирате ли, ние сме извън всякакви норми от години. Не са решили, не са избягали от затвора. Защото, ако в европейските държави има един охранител, отговарящ за 25-30 души, то в България един охранител отговаря за 150", отсече Йорданов.

Според криминалният психолог е необходимо у нас да се направи обстоен анализ на големите проблеми в системата за охрана в затворите.

Нападнаха надзирател в Централния софийски затвор
Обновена

Нападнаха надзирател в Централния софийски затвор

Нападението е извършено при конвоиране на затворник

Междувременно стана ясно и че вчера, 5 април, след 22 часа затворник е нападнал надзирател в Централния софийски затвор. Нападението е извършено по време на конвоиране на лишения от свобода. Затворникът е трябвало да бъде транспортиран от болница на затвора към корпуса.

Министерството на правосъдието потвърди нападението.

От ведомството заявиха, че състоянието на нападнатия надзирател е добро. Служителят няма фрактури и е освободен за домашно лечение.

МВР получи 100 сигнала за избягалите затворници

МВР получи 100 сигнала за избягалите затворници

Валентин Радев предупреждава, че са много опитни

Издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава вече трети ден. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.