От Синдиката на служителите в затворите в България определят бягството на двама затворници като пряко посегателство срещу националната сигурност и обществен ред в Република България. Това се казва в открито писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, правосъдния министър Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, партиите и медиите.

Надзирателите обмислят да подновят протестите си. "За да покажем на цяла България, че за нас удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот", пише в писмото. Надзирателите настояват да има механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както в случая.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Относно бягството на двама осъдени от Централния софийски затвор Синдикатът очаква да получи резултатите на вътрешно-ведомствена проверка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

От браншовата организация припомнят посегателствата и поръчките за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници. Емблематичен пример е главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от затворници.

Професията "надзирател", предвид функциите, риска и отговорността все още е извън обхвата на защитените професии в Наказателния кодекс.

От организацията подсещат, че и до сега не са изпълнени препоръките на главния прокурор за периода от 2015 г. до декември месец 2017 г. за промяна съотношението на броя на надзиратели, спрямо лишените от свобода. "Осигуряване на надеждна физическа охрана в поверените места за лишаване от свобода: чрез попълване на незаетите щатове и чрез увеличаване на щатовете на надзорно-охранителния състав, с цел постигане на оптимално съотношение между броя на лишените от свобода и броя на охраняващите ги служители.
Сегашният числен състав на охраната определено е недостатъчен и в същото време няма възможност за адекватна реакция при масови нарушения или опити за бягство", пишат от браншовата организация.

Цачева: Най-лесно е да подам оставка

Цачева: Най-лесно е да подам оставка

Пистолетът не е стигнал до Пелов през багажа

От Синдиката уточняват, че текучеството на надзиратели е заради тежки и унизителни условия на труд, рисковете, заплахите от криминалния контингент, многото извънреден труд, липсата на физиологични почивки по време на дежурства, времето за отдих, невъзможност за ползване на планиран полагаем годишен отпуск, поради липса на служители за работната смяна.

От синдиката изразяват тревога и възмущение от негативните тенденции в развитието на затворите. Според тях, случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност". Това е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход, се казва в писмото.

"Години наред по различни поводи срещу нас, надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи труда на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора", пишат надзирателите.

Случващото се в последните дни обаче засегна не само честта и достойнството на служителите в затворите, а унизи целия Сектор "Сигурност". Категорични сме, че опетняването на името на надзирателската професия е незаслужено, пише в откритото писмо.

Цачева подписа заповед за възнагражденията на надзирателите

Цачева подписа заповед за възнагражденията на надзирателите

След серия протести

Според тях, отговорност имат управляващите. Министерският съвет по време на целия т.нар. демократичен преход не изпълнява конституционните си задължения, се казва в писмото на Синдиката на надзирателите. Повече от двадесет години българската държава произвежда все повече несигурност, а проблемите остават нерешени и все по-големи. Една "нормална" държава с установен конституционен ред с механизми, регулации и контрол, следва да произвежда "сигурност", желана и необходима потребност за гражданите и обществото като цяло, пишат от браншовата организация. Те изтъкват своята медийна активност за ситуацията на заплатите и условията на труд.

Проблемите се задълбочиха след Постановление на Министерски съвет от 2015г., когато в системата се извърши 10% съкращение, предвидено за администрацията, но на практика се реализира с намаляване броя на недостатъчния надзорно-охранителен състав, мотивират се надзирателите.

Според писмото, в системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска "реформа". "Системата страда от хроничен недостиг на охранителен състав. Липсата на инвестиции в младите хора с висок интелект, морален интегритет, хора смели с чисто мислене, некомформисти, с изградено правосъзнание, с чувствителност и нетърпимост към корупционно поведение и практики, напасване към конюктурния модел за усвояване на средства по Закона за обществените поръчки в хранителната среда "Места за лишаване от свобода", се казва в писмото.

Надзирателите пратиха "Приказка за стълбата" на Цецка Цачева

Надзирателите пратиха "Приказка за стълбата" на Цецка Цачева

Запитаха и каква е заплатата на правосъдния министър

В ясна критика от синдиката на надзирателите казват, че някои от ръководителите подбират спорни кадри. "Системата е в състояние на ентропия, вместо еволюция, блокирана от хора, някой от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата.
Днешното управление е мотивирано единствено и само по усвояването на средства от европейските фондове, като всички други потребности и грижи за служителите не са на дневен ред", се казва в писмото.

Пуснаха от ареста сина на беглеца Пелов

Пуснаха от ареста сина на беглеца Пелов

След 15 часа разпит

От Синдиката пишат, че не очакват честно и обективно информиране на служителите и техните представители за намеренията на властите по ключови за тях въпроси.

Според членовете на Управителния съвет на Съюза на надзирателите наказателно-изпълнителната политика в Република България е погрешна.
Поради тази и вътрешно-институционални причини не е възможно да бъде постигната корекция в мисленето и поведението и превъзпитание на осъдените към спазване законите и добрите нрави и превантивното въздействие срещу извършването на други престъпления, се казва в писмото.