Най-лесното нещо за мен е да си подам оставката. Това зави министърът на правосъдието Цецка Цачева в ефира на bTV относно поисканата й от БСП и Веселин Марешки оставка.

Припомняме, оставката на правосъдния министър беше поискана заради показното бягство от централния софийски затвор на двама осъдени.

Цачева заяви, че проблемът трябва да се гледа комплексно. Тя не иска петно на името на всички надзиратели заради грешки на няколко. Правосъдният министър беше категорична, че не дава оставка, ако премиерът не я поиска.

Цачева да подаде оставка, иска Марешки

Цачева да подаде оставка, иска Марешки

"Воля" бута управляващите да помнят обещанията си

"Във всеки момент веднага, в който министър-председателят г-н Борисов ми поиска, аз ще дам", заяви Цачева.

Министърът на правосъдието има задължения на общо ръководство и контрол, обясни тя и добави, че изпълнява правомощията си. Ако считате, че оставката на един министър и друг е решение - това е много лесно решени, каза Цачева. Тя изтъкна, че проблемите в системата на са от година-две. Мин. Цачева припомни, че премиерът Борисов лично се ангажира с допълнителни 15 млн. лв. за надзирателите.

Припомняме, надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна. Те прекратиха протестите след като стана ясно, че с 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите им за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР и за решение на проблема с липсата на кадри.

Според нея все пак въпросът не опира само до средства, въпрос е и на организация, и на човешки капитал, допълни Цачева.

"Повече от един не си е свършил работата, категорична съм", заяви министърът на правосъдието относно бягството на двамата осъдени от затвора.

 И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ
Обновена

И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ

Радев: МВР знаеше от година, че Валентин Пелов готви бягство

Затворниците първо са извършили въоръжаването си. Правосъдният министър още не знае как е внесен пистолетът.Оръжието не може да е внесено с багаж, категорична е Цачева. Тя допълни, че контрол се осъществява ежедневно. И двамата бегълци са наказвани многократно за притежание на мобилно устройство. Макар и да има нарушения се е упражнявал контрол, изтъкна Цачева.

Тя разказа, каква информация има за самото бягство. Станало е през главния вход на затвора - служителят на пункта е бил въоръжен, той тръгнал срещу тях, те го повалили, имало е опит да се стреля, когато бегълците излезли той тръгва след тях и вади оръжие, обясни правосъдният министър. Районът обаче е такъв, че има много хора и движение - широкият център на София - и не позволява да се стреля, обоснова се Цачева.

Тя поиска оставките на директора на затвора и на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

По думите на правосъдния министър стана ясно, че всеки един от постовете е получил инструкции по отношение лицето Владимир Пелов. Той е работил е в механичен цех - безвъзмездна работа - предприети са дисциплинарни наказания към него.

Продължава издирването на двамата затворници
Обновена

Продължава издирването на двамата затворници

Владимир Стефанов е с няколко убийства зад гърба си

Тя добави, че срещу двамата затворници има дисциплинарни производства в миналото. Те не са били в едно спално помещение, но са били от една група. Психологическият им портрет е сходен. "И дамата не са били комуникативни, в смисъл да комуникират с широк кръг лица", обясни правосъдният министър и допълни, че става дума за лица с изключително висока опасност както за останалите затворници, така и за служителите.

Тя натърти, че вътре в затвора служителите нямат дори палки и не могат да се защитят при евентуален инцидент.

Към момента на получаването на пратката от Пелов вътре е имало няколко души. Пратките са предварително заявени, обясни министърът. Пелов е получил електронна игра - тетрис, а Колев бързовар. На Цачева и е съобщено, че вторник е денят за пратки.

По думите и стана ясно, че с Пелов е работил служител на СДВР. Това, което е като резултат от работата е, че същият е много агресивен, изтъкна тя.