С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР. Това каза след заседание на Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева.

Припомняме, месеци наред синдикатите в двете главни дирекции ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията" протестираха активно с искане за 20% увеличение на заплатите и изравняването на възнаграждението за специфични условия труд с тези на колегите им от МВР. Увеличението обаче няма да е на калпак с определен процент, а ще е за позициите, в които има драстично изоставане от сравнително аналогични на колегите им в МВР.

"Принципът, който се уточнихме да се спазва, е за онези позиции и длъжности, където в момента действително има разлика по отношение на възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР", заяви Цачева.

Цачева посочи, че по време на преговорите, е била предоставена сравнителна таблица за това на позиция в двете дирекции, аналогична по правен статус на позиция в Закона за МВР да се търси увеличение за тези позиции, където разликата съществува и е налице.

"Министър-председателят бе категоричен, че сумата, която може да отпусне правителството е за онези трудови характеристики, които са най-тежки и за хората, които пряко са в контакт с лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода", увери Цачева.

Министър Цачева уточни, че в края на миналата седмица синдикатите са приели първоначално предложените им на съвместна среща с финансовия министър Владислав Горанов 6 млн. лв. за изравняване на базата. "Това са средства за специфични условия на труд, които към този момент в системата на МВР са в размер на 190 лв., а в двете дирекции към Министерство на правосъдието бяха 95 лв.".
Цачева изтъкна, че вчера са били поканени на среща от министър-председателя Бойко Борисов. По негово предложение по ред, определен съвместно с представителите на синдикатите и администрацията на министерството, ще се извърши увеличение в размер до 15 млн.лв. общо със сумата от 6 млн. лв., която предварително е била предложена на служителите.

Министър Цачева заяви, че е уточнен конкретен график, който поетапно ще се изпълнява. Протестните действия са спряни до петък, когато се очаква синдикатите да информират своите членове.

Борисов дава пари на надзирателите

Борисов дава пари на надзирателите

Синдикатите се срещнаха с Борисов и Цачева

Докато Синдикатът реши дали приема предложенията на правителството, се прекратяват предварително насрочените локални протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

Надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна, за да привлекат международно внимание.

Припомняме, след дългите полицейски протести в страната - национални и регионални, министър-председателят Бойко Борисов омекна и извади допълнително 100 милиона лева за възнаграждения на униформените.

Това е и една и от причините надзирателите също да искат по-високи заплати. Според тях не е справедливо полицейските заплати да се повишават, а тези на надзирателите - не.