В деня на професионалния празник на МВР стотици полицаи се събраха пред паметника на "Цар Освободител" пред Народното събрани в знак на протест.

С трансперант "Искаме заплати, а не подаяние" служителите на МВР, участващи в протеста се заканиха, че ако не бъде изпълнено искането им за нов Закон за МВР ще предприемат протестни действия на всеки голям празник на полицията.

Служителите в системата на МВР настояват за увеличаване на заплатите им и твърдят, че социален диалог с ръководство на министерството в лицето на министър Валентин Радев няма.

От синдикатите са на мнение, че проблемите в МВР вече не търпят отлагане.

Валентин Радев не разбира протеста на полицаите

Валентин Радев не разбира протеста на полицаите

Иначе Валентин Радев щял да реши проблема със заплатите

Според заместник-председателя на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Димитър Хайтов вече от 9 години служителите чакат да бъдат решени проблемите в министерството, но вместо това те се натрупват и се задълбочават.

Той припомни, че проблемите в системата се поставят от синдиктите последователно 2012-та, 2013-та, 2014-та, 2015-та година. А през 2015-та се стигна и до масов полицейски протест с над 10 хиляди участници и палатков лагер на синдикатите, продължил 40 дни пред Народното събрание. Хайтов припомни и че обещанията за увеличаване на заплатите е имало и по времето на министър Румяна Бъчварова с тогавашен и сегашен заместник-министър Красимир Ципов. Така наречената "Реформа Бъчварова" трябвало да доведе до исканата услуга на обществото и да покрие тяхното очакване, както и до подобряване условията на работа и увеличаване на заплатите на служителите.

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Синдикати искат повече пари в МВР за 2017 и 2018 г.

"Тогава за пореден път ни се обещаваше, че ще се вземат мерки. Вече сме 5-ти юли 2017-та г. До момента нямаме нищо черно на бяло, нямаме нищо подписано, нямаме нищо заявено като документ", посочи Хайтов.

Хайтов коментира още, че до момента исканата от тях среща в качеството им на синдикати с вътрешния министър Валентин Радев, не се състояла.

Той коментира и въпросното заседание на съвета по социално партньорство, на което Радев е изпратил заместник-министърът си Стефан Балабанов. "Тогава единодушно бе прието, че трябва в спешен порядък да бъдат увеличени възнагражденията на служителите", изтъкна Хайтов. Той не скри разочарованието си от факта, че след заседанието министър Валентин Радев заявил, че това не е съгласувано с него и нямало как да стане.

Служителите на МВР подготвят вълна от протести

Служителите на МВР подготвят вълна от протести

Синдикатите споделят, че имат сигнали за "невероятни спецоперации" за 5 юли, когато са планирали протеста

Хайтов заяви, че до протеста се е стигнало, заради липсата на диалог с ръководството на МВР. "Стигаме до едни голи обещания евентуално някога за в бъдеще ще ви помогнем и това го търпим вече девета година", коментира Хайтов. Той не възприе позицията и опита на министър Радев да противопостави полицаите на учителите, служителите от Агенцията за борба с градушките, лекарите. Хайтов посочи, че по време на мирния палатков лагер - десетки пъти покрай тях са минавали ескортите на министър-председателя Бойко Борисов и на вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Никой от тях не се спря при нас да ни попита какъв е проблемът. Тогава също проблемът бе с униформите - лятото на 2015-та година", посочи Хайтов.

Проблемът с униформите в МВР съществувал от години според Маринов

Проблемът с униформите в МВР съществувал от години според Маринов

Подготвят се кадрови промени в отдел "Икономическа полиция"

Той бе категоричен, че задълженията на служителите от МВР се увеличават, но възнагражденията си остават същите. Така например полицаите са натоварени със задачата по съпровождане на психично-болни лица. По думите му и рутинната работа се увеличава за всеки служител заради съкръщаването на щата и масовото напускане на служители от системата.

На въпрос обидени ли се чувстват, Хайтов заяви: "Меко казано не сме очаровани от отношението на държавата към нас. Опитват се да ни провокират и да ни вкарат в конфронтация с лекари и учители. По този елементарен начин да се опитват да ни конфронтират - ще ги помоля да спрат. Министър Радев няма да успее и не му прави чест да се опитва по такъв начин да ни конфронтира", категоричен бе Хайтов.

Венцислав Станков, председател на синдикалната организация "Огнеборец" заяви, че основните искания на служителите са продуктивуни от ниските възнаграждения. "Внесли сме предложения за изменения на Закона за МВР, който държим да се случи в най-кратки срокове", настоя той.

Той бе категоричен, че не приема решението за специалните облекла на огнеборците от страна на ръководството на МВР. По думите му според решението специално облекло се полага не за една, а за две години. "Един огнеборец не може да изкара с една униформа една година. Това е също много голям проблем.

До 25% по-високи заплати очакват полицаите

До 25% по-високи заплати очакват полицаите

Над 30 млн. лв. дължи МВР на служителите си за униформи, над 900 хил. дни - за отпуск

В Румъния е регламентирано, че всеки служител си планира каквото му е необходимо това да получава. Ние получаваме това, което има доставено в магазините и складовете, без значение дали сме го планирали или не", каза още Станков.

Протестът на служителите завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметника на загиналите служители по време на изпълнение на служебния им дълг в градинката при църквата "Св. Седмочисленици".