Депутатите приеха с единодушие от 171 гласа промените в Закона на МВР на първо четене.

С приетите промени служителите на МВР, които до сега са имали право да получават униформено облекло и за които такова не е било осигурявано, ще бъде компенсирани.

Те ще получават левовата стойност на облеклото в размер на лимита за съответната година и пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител. Средствата ще се отпускат за периода 2011 - 2015 година.

Компенсират с пари полицаите, останали без дрехи

Компенсират с пари полицаите, останали без дрехи

Около 29 милиона ще струва компенсирането на полицаите

Припомняме, предложението за компенсирането на служителите на МВР беше на ГЕРБ. На 28 юни, сряда, вътрешната парламентарна комисия прие на първо четене предложението. 

Оказа се, че полицаите не са получавали униформи или средства за служебните си облекла заради множеството обжалвания на обществените поръчки за това. Компенсацията на полицаите ще струва на държавата около 29 милиона лв. 

Проблемът с униформите в МВР съществувал от години според Маринов

Проблемът с униформите в МВР съществувал от години според Маринов

Подготвят се кадрови промени в отдел "Икономическа полиция"

Опозицията също подкрепи промените, но обяви, че тази промяна всъщност е "промяна на парче". Според тях промените са продиктувани само от обявените протести на полицаите и не решават истинския проблем с възнагражденията в системата на МВР.

Според приетите на първо четене текстове отпада и ограничението полицаите да не могат да зареждат гориво или да използват климатика и парното в автопатрулите.

МВР-синдикатите не се отказват от протеста
Обновена

МВР-синдикатите не се отказват от протеста

Според тях има възможности за увеличение на заплатите още тази година

По време на парламентарния контрол зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че ръководството на МВР работи усилено по въпроса за увеличение на възнагражденията на служителите в системата, но това едва ли ще стане през тази календарна година. Той призова и синдикатите да се откажат от протеста си на 5 юли.