"Проблемът с униформите не е от вчера и от днес. Проблемът съществува вече 4-5 години." Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Младен Маринов.

До 25% по-високи заплати очакват полицаите

До 25% по-високи заплати очакват полицаите

Над 30 млн. лв. дължи МВР на служителите си за униформи, над 900 хил. дни - за отпуск

По думите му проблемът с униформите на служителите на МВР е продиктуван от провеждането на обществени поръчки. Според Маринов се търси прозрачност при провеждането на поръчките, което забавя нещата. Малко били и фирмите, които имали необходимия капацитет за поемането на такива обществени поръчки.

Маринов обясни и че за момента всеки служител се оправя както може. Той сподели, че разбира колегите си и че се търси възможно най-бързо решение на проблема. "И аз съм полицай. Носил съм униформа 25 години", допълни Маринов.

"Борисов справедливо реши, че за колегите трябва да се отделят средства. Той разпореди и вече се търси решение колегите да бъдат компенсирани."

Борисов се чувства призван да събира пари
Обновена

Борисов се чувства призван да събира пари

И да разплаща чуждите грехове

Относно заплатите на служителите в системата на МВР Маринов обясни, че повишение от 15-20% е справедливо, "но такова искане имат всички сектори в държавата". Според него проблемът може да се реши само чрез воденето на диалог между засегнатите страни.

"Несправедливо е. Нужни са над 300 млн. лв. за повишаването на заплатите. Но на първо място трябва да се помисли за униформите", допълни Маринов.

Служителите на МВР подготвят вълна от протести

Служителите на МВР подготвят вълна от протести

Синдикатите споделят, че имат сигнали за "невероятни спецоперации" за 5 юли, когато са планирали протеста

По повод обвиненията на главния прокурор Сотир Цацаров, че отдел "Икономическа полиция" е изпаднал в летаргия, Маринов коментира, че е възможно и да има кадрови промени в ръководството на отдела. "Ще бъдат предприети кадрови промени, след направен анализ", допълни той.

Маринов коментира и проблема с телефонните измами. Той обаче не даде коментар на въпроса дали изтичане на информация от МВР и дали телефонните измамници са покровителствани от системата. По думите му към момента се осъществява проверка по сигнал за изтичане на информация, подаден от журналист. Главсекът на МВР обясни и че не е възможно телефонните измамници да имат т. нар. "политически чадър". Ало-измамниците не можели да бъдат покровителствани от политици, защото случаите им приспадали към дейността на Главна дирекция "Национална полиция".

Маринов обясни и че повечето схеми за телефонни измами се ръководят извън България. По думите му измамниците са изградили мащабна схема на територията на страната и използват мулета, които си предават откраднатите пари, докато те стигнат до организатора. Според него преди седмица във Велико Търново е била успешно разбира такава схема. "Успешно задържани са и ръководителите. Организаторите бяха в Румъния. Изчакахме ги да се приберат, за да ги задържим", допълни Маринов.

Системата на 112 с изтекла гаранция, но министър Радев я надгражда

Системата на 112 с изтекла гаранция, но министър Радев я надгражда

Шефът на 112 е звънял, за да каже, че телефонът прекъсва

Относно проблемите с телефон 112 Маринов посочи, че системата е била изградена пред 2008 година и за това време е била най-новата. "Има известни затруднения, които нарушават дейността на системата, но към момента тя работи. Обновяваме я, отпуснати са пари. Има си процедура", допълни той.