Над 900 хил. дни неизползвана отпуска имат служителите в МВР, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

По статистика натовареността ми е 330%. Работя за трима, получавам заплата за един човек, заяви пред News.bg Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите от МВР.

МВР синдикатите принудени от закона да стачкуват

МВР синдикатите принудени от закона да стачкуват

Искат 15-20% увеличение на основните заплати тази година

Увеличение на заплатите в МВР с между 10-15 до 20-25% ще искат синдикатите от ръководството на вътрешното ведомство. Ако не се постигне споразумение, възможно е в Деня на националната полиция - 5 юли, служителите на МВР да предприемат протестни действия, съобразени с ограниченията на закона.

Синдикатите на МВР канят министър Валентин Радев на среща

Синдикатите на МВР канят министър Валентин Радев на среща

Повод е позицията на Радев за заплатите след Съвета за социално партньорство

Невзетите отпуски са над 900 хил. дни, уточниха от синдикалната организация. От синдикатите са готови да се съобразят с възможностите на бюджета за 2018 година, но не отстъпват от искането си за повече пари, промяна на нормативната база и по-добри условия на труд. Базата, на която се изчисляват заплатите от 2009 г. досега е увеличена с 4 лева, уточни Тенев.

За последните 3-4 години вътрешното ведомство са напуснали около 5 хил. полицаи. На тяхно място са назначени около 2 хил. души, които поемат изцяло ангажиментите на напусналите. Разликата от около 3 хил. служители се превръща в по-голяма натовареност на униформените.

Междувременно стана ясно, че за три месеца са били назначени 484-ма души в МВР, които след това са уволнени. Заплатата им е била между 471 и 515 лв.

Над 30 млн. лева дължи МВР на своите служители за униформи.

МВР търси 650 полицаи, не достигат 3500

МВР търси 650 полицаи, не достигат 3500

Образование - изходът според Валентин Радев от престъпността

В последните 5 години полицаите, граничарите, жандармеристите и пожарникарите не са получили полагащите им се пълни комплекти униформи и обувки или качеството на облеклата и обувките е било такова, че се налага служителите сами да доокомплектоват своите работни облекла.
Като пример Тенев даде служебните кубинки, които се разлепват скоро след като влязат в употреба. Тениски с къс ръкав от МВР не се доставят, полицаите си ги набавят сами, каза той.

На въпрос след като МВР е с най-големия бюджет в държавата защо това не се усеща в ефективността на неговата работа, Тенев заяви, че бюджетът на МВР е голям, но недостатъчен.