"Ще се постарая да водя такъв диалог че протести да няма", обяви зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов пред журналисти, след заседание на съвета за социално партньорство където участваха и синдикатите на МВР. След края на заседанието заедно направиха изявления пред медиите. Обсъдени са въпросите за повишаване на заплатите в МВР, спешни изменения в закона за МВР, касаещи социалните права на служителите и подготовка на изцяло нов закон за МВР.

Запитан дали се отменя готовността им за протести, председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов подчерта, че протестите са част от преговорите.

"Докато текат нормални преговори, докато има около какво да стигнем до консенсус, не можем да говорим за протести", каза той. Уточни обаче, че в момента, в който някой от синдикатите реши, че преговорите са се изчерпали като възможност и не може да се стигне до задоволителни за двете страни решения, законът не само им позволявал, а практически ги принуждавал да излязат на протести.

На свой ред зам-министър Балабанов обеща, че ще се постарае полицаите да получат това, което искат и да не се стига до протести, защото "всеки изгубен час на протест от полицаи, е още една ограбена и изнасилена баба, още едно дете, зарибено с наркотици, още един телефонен измамник и още един ограбен дом".

"Постигнахме договореност, че заплатите на служителите трябва да бъдат увеличени", изтъкна зам.-министър Балабанов. Предвижда се на следващото заседание, което щяло да е скоро, да бъдат поканени министърът на финансите и шефът на парламентарната бюджетна комисия, които да кажат какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите.

Балабанов подчерта, че служителите не са получавали униформено облекло 4-5 години, но с волята на правителството вече са почнали да получават. "Надяваме се до края на годината, да бъдат преоборудвани с чисто ново облекло", каза зам.-вътрешния министър.

По време на заседанието страните са се обединили около тезата, че е нужен изцяло нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света и в Европа изискват такава промяна. И министърът, и синдикатите смятат, че не е нужно да се кърпи сега действащият закон, а е необходимо изцяло нов. В момента структурите на МВР в страната дават своите предложения. Те ще бъдат обобщени, а след това ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Тази промяна е свързана най-вече с права, задължения и социални придобивки.

Валентин Попов обяви, че до голяма степен са били удовлетворени от срещата и че е доволен, че и по трите поставени проблема са стигнали до някакъв консенсус.
"Необходимо е увеличение на основните заплати на служителите в МВР през тази година", категоричен е Попов. По думите му, размерът на това увеличение, от кога да влезе в сила и еднакво ли да е за всички служители, или не, са въпроси, по които може да преговарят. Все пак обаче, той изложи позицията, че увеличението на основните заплати трябва да бъде между 15% и 20%. Той поясни, че са се чули и други цифри от страна на колегите му от другите синдикати.

По думите му в закона има 7-8 текста, които трябва да бъдат променени в спешен порядък, иначе е необходим изцяло нов закон, категорични са синдикатите.
Те изтъкнаха, че в последният закон приет през юли 2014 г. има вътрешни противоречия, а някои въпроси не са засегнати в него. Синдикатите очакват "с нетърпение следващото заседание на съвета, за да чуят цифри".