Полицаите, които останат без униформено облекло, ще бъдат компенсирани парично. Това реши вътрешната парламентарна комисия, която прие на първо четене предложенията на ГЕРБ в Закона за МВР.

Заради множество обжалвания по Закона за обществените поръчки с предмет осигуряване на униформено облекло държавните служители не са получили работните си дрехи. Заради натрупани проблеми от 2012 с полицейските униформи се предлагали промените.

Това създавало усещане, че държавата не се грижи за полицаите, по думите на Цветан Цветанов. Служителите били принудени със собствени средства да закупуват обувки и дрехи. Около 29 милиона ще струва компенсирането на полицаите. Нямало да се налага актуализация на републиканския бюджет според шефа на вътрешната комисия.

С промените ще се създаде една справедливост в полицаите, коментира той. Според Иван Иванов от БСП предложенията са крачка в правилната посока. Имало страх в ГЕРБ новият вътрешен министър Валентин Радев да не посрещне полицейският празник с протест. Иванов поиска отговор дали ще се увеличат заплатите на служителите на реда.

Цветанов вярва, че ще се намери начин за ръст на полицейските доходи в бюджета за 2018. Всичко е въпрос на разчети и анализи, вярва той.

Припомняме, че в началото на месеца Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че е крайно необходимо да бъде актуализиран бюджетът на МВР за 2017 г. Премиерът Бойко Борисов пък каза,че парите за дрехи на полицаите за потънали в АЕЦ Белене. Полицаите се заканват за протест на професионалния им празник - 5 юли, ако не се решат проблемите им. Проектът мина единодушно в комисия.