Полицията в цялата страна е на крак за издирването на двамата избягали затворници, предаде БНТ.

Малко преди 16 часа вчера Владимир Стефанов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор. Престъпниците са били въоръжени с нож и пистолет. Произвели са три изстрела.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Бягството е осъществено при предаване на багаж от техни роднини. В улицата срещу затвора ги е чакала кола.

МВР предупреждава, че бегълците са въоръжени и много опасни. На страницата си във фейсбук още вчера Столичната полиция написа: 

"Лицата са агресивни, много опасни, и вероятно въоръжени! При евентуалното им забелязване запазете хладнокръвие и спокойствие! Веднага позвънете на тел. 112! Не предприемайте никакви други действия спрямо тях!!!"

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов коментира ситуацията с бегълците.

"В Централен затвор има система за видеонаблюдение. Иска ми се системите за защита да е на 100%, но знаете, че и в най-сигурните затвори има присъди. Най-вероятно има пропуски в системата за сигурност, за да се получи такъв инцидент. За сигурността в затворите отговаря служба, подчинена в министерството на правосъдието. До този момент нямаме информация в МВР да е сигнализирано за такъв случай", заяви той. Главният комисар Маринов обясни, че са имали случаи, когато предварително са долавяли подготовка на бягство.

"Не бих искал да правя извод преди да имам всички механизми за сдобиване с оръжието. Тепърва ще се проверява дали са спазени всички процедури", изтъкна главсекът.

В ефира на bTV стана ясно, че избягалите са изключително тежко провинени рецидивисти.

Владимир Стефанов става познайник на полицията след като убива двама души в бюро за обмен на валута в Пловдив. Той застрелял двамата за 300 евро.

Друго провинение на двамата е на Хелоуин, когато слагат маски влизат в златарско ателие, крадат 1 кг злато и убиват човека в магазина. Тогава полицията тръгва подир тях, Стефанов заварва семейство, което се качва в автомобила си на паркинг.

Той ги взима като заложници и кара до гората. По пътя ги изхвърля, зарязва колата и се укрива в гората. Когато е обявен за издирване, полицаи го спират за проверка, той вади пистолет заплашва ги, обезоръжава ги и успява да избяга с полицейската кола. През 2016 г. апелативният съд му изменя мярката, защото има проблеми с очите и му поставя мярка "домашен арест", за да се лекува. След това обаче Стефанов вижда двама братя роми на площад в Ботевград. Той се сбива с тях, а в последствие ги убива. За всичките си престъпления той е получил 32 години затвор.