Всеки ден губим усещането за държава, заяви Драгомир Стойнев в началото на изслушването на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев за избягалите затворници. Суверенът е народът, изтъкна той. Примерът за избягалите затворници показва, че държавата не е на мястото си, подчерта червеният депутат.

Цачева и Радев докладват за бягството от Софийския затвор

Цачева и Радев докладват за бягството от Софийския затвор

Социалистите поискаха изслушването на министрите в НС

Суверенът иска сигурност, настоя Стойнев. Не било нормално опасни затворници да бягат през парадния вход на затвора. Не е нормално чистачката единствена да има смелостта да гони затворниците, захапа социалистът.

Настояваме за конкретни отговори, поиска Драгомир Стойнев. Според Димитър Лазаров от ГЕРБ подобни случаи се случвали и в други държави. Правосъдният министър Цецка Цачева определи вчерашния случай като тежък инцидент.

Продължава издирването на двамата затворници
Обновена

Продължава издирването на двамата затворници

Владимир Стефанов е с няколко убийства зад гърба си

Става дума за човешки грешки, призна тя. Причина е и техническото недоокомплектоване в затвора. Комисия в затвора извършва щателна проверка на случая. Цачева обеща максимално да бъде събрана информация за случая. Всичко се е развило много бързо, в рамките на минути, обясни тя.

Колегата й от МВР Валентин Радев хвърли бомба - още преди година силовото ведомство имало информация, че Валентин Пелов готви бягство. Информацията е дадена на МП. Взети са мерки. Така се случи, че той избяга, каза МВР-шефът. 

Червеният Славчо Велков е смутен, че чутото от министрите е с висока степен на обществена опасност. Той припомни протестите на надзирателите и удовлетворението на исканията им.

Припомняме, надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна. Те прекратиха протестите след като стана ясно, че с 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите им за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР и за решение на проблема с липсата на кадри.

Надзирателите прекратяват протестите

Надзирателите прекратяват протестите

Остават в протестна готовност до приемане на нормативната уредба

Как е вкарано огнестрелно оръжие в затвора, пита Велков. Освен това как е стигнало то до затворник, който излежава присъда при строг режим. Цачева призна, че е имало данни за готвено бягство от единия затворник. Затова ръководството на затвора го е спряло от работа. Правосъдният министър посочи, че за вчерашното бягство не е имало предварителна информация.

Всички издирвачи работят, успокои Валентин Радев. Престъпниците се търсят в ботевградския и тетвенския балкан. И двамата министри бяха лаконични в отговорите си. Не мога да ви кажа какво правим, поясни МВР-шефът. Бягство от затворите е имало още от времето на граф Монте Кристо, защити властта Данаил Кирилов от ГЕРБ. Бягства има и от Алкатраз.

Самата Цецка Цачева обеща да е безкомпромисна, ако се установи съучастие на служител на затвора в бягството на опасните престъпници. Вътрешният министър пък я захапа, завявайки, че в случая според него не става въпрос за никаква човешка грешка, а за грубо нарушение. Този инцидент е изключително тежък и безпокойство за тези, които управляват страната и за тези, които сме народни представители, включи се и Цветан Цветанов. Според него в подобен случай не трябва да се вкарва политика. Но пък защити "историческият преглед, направен от Дани Кирилов", който показал, че бягства от затворите има навсякъде по света.

В кулоарите на парламента продължиха обсъжданията по бягството. Този път между министри и журналисти. На въпрос възможно ли е бегълците да са напуснали пределите на страната, МВР-шефът подчерта: " Те от затвора избягаха...".

Целият ресурс на МВР е ангажиран. Те са много опасни, въоръжени, не знаем какво са взели отвън, те няма какво да губят, заяви Валентин Радев. Правим и невъзможното, за да ги хванем, увери той. Опозицията беше много смирена, аз очаквах тука да ни разкъсат, сподели още МВР шефът. В годините никой не е предприемал мерки за сигурността в затворите.

Правосъдният министър Цецка Цачева отново посочи, че има грубо нарушение на правилата. До 12 април трябва да е готова проверката. На въпроса на News.bg кой проверява багажа на посетителите и няма ли металдетектори, министърът отговори, че два са факторите, довели до бягството-човешкият фактор и боравенето с технически средства.

Нямам информация в момента дали е задействан СОТ, разказа още тя. В чисто човешки план, тогава, когато ме информираха аз казах само :"Това не може да бъде", подчерта Цецка Цачева.

Иначе се оказа, че не само чистачката е опитала да спре бегълците. Служител е хванал единият за ръкава. Даже излязъл с него на улицата. Заради трафика и хората е преценил, че е опасно да използва сила срещу беглеца.