Беше въпрос на време да се случи бягство от затвор в страната. Това заяви Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите пред БНР по повод бягството на двама осъдени от Централния софийски затвор.

"Радвам се, че не сме на погребение на колеги. От 10 години алармираме, че сигурността в затворите не е гарантирана и охраната е под критичната точка, защото има недостиг на хора. В затвора в София ежедневно влизат тонове хранителни продукти за лишените от свобода, които се проверяват с един ръчен метал детектор, от един служител", заяви Григоров.

Стрелбата на избягалите осъдени била по социален работник

Стрелбата на избягалите осъдени била по социален работник

Защо режимът на Пелов е променен знаели от правосъдното министерство

Ежедневно прелитат дронове над затвора, като нямаме никакво техническо обезпечение да ги спрем. С голи ръце трудно се спират въоръжени хора. Искаме да има достатъчно служители и техника, за да можем да си вършим добре работата, защото с наличната техника и с наличния брой служители в момента сме най-смешните хора в страната, което е обидно.
Ние даваме достатъчно от себе си, за да изпълняваме качествено и съвестно служебните си задължения", каза представителят на Синдиката на надзирателите.

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Професията "надзирател"

По думите му е крайно време е държавата да обърне внимание на финансирането на местата за лишаване от свобода.

С тетрис и бързовар по пътя към свободата

С тетрис и бързовар по пътя към свободата

Цачева: Всичко по случая е шокиращо

Припомняме, преди седмица двама надзиратели от затвора в Белене осъдиха ГДИН за грубо нарушаване на трудовите им права. 

В края на март стана ясно, че правителството ще удовлетвори част от исканията на надзирателите.

С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР, заяви правосъдният министър Цецка Цачева след заседание на Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов обеща допълнително пари на среща със синдиката, на която участие взе и министър Цачева.

Въпреки решението си от синдиката заявяват, че ще останат в протестна готовност докато не приключи цялата процедура по изготвяне на нормативната уредба, която регламентира изравняването на основните месечни възнаграждения и на допълнителните социални плащания в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана".

Надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна, за да привлекат международно внимание.

Припомняме, след дългите полицейски протести в страната - национални и регионални, премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат пренасочени 100 милиона лева за възнаграждения на полицаите.

Това е и една и от причините надзирателите също да искат по-високи заплати. Според тях не е справедливо полицейските заплати да се повишават, а тези на надзирателите - не.