Правосъдният министър Цецка Цачева разкри подробности около бягството на двамата затворници. То става в момент на получаване на пратки. "Пратката е получена от служители на затвора. След като са я прегледали, са я доставили на лицата", посочи министърът на правосъдието. Пелов поискал тетрис, а Колев бързовар. Цачева е поискала бърз отговор какво трябва да се направи за засилване охраната на затвора.

Цачева: Най-лесно е да подам оставка

Цачева: Най-лесно е да подам оставка

Пистолетът не е стигнал до Пелов през багажа

Тя ще мисли след празниците дали да награди чистачката на затвора, от който избягаха двама опасни престъпници.

Тя обясни, че вчера е информирала премиера Бойко Борисов и по негово предложение, с което тя е съгласна, е поискала оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД "Изпълнение на наказанията" и директора на Софийския затвор.

Това са лицата, които според закона, отговарят пряко за организацията и контрола в местата за лишаване от свобода, поясни ресорният министър.

Оставки заради бягството от затвора

Оставки заради бягството от затвора

Отстранени са главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев

Това са мъже, които знаят как се носи отговорност при пряко неизпълнение на функции и задачи, изтъкна Цачева.

Всичко е шокиращо, споделя тя за случая. Оказва се, че само поста до входа на затвора е въоръжен. Всички други служители на различни постове, разположени из затвора, нямат право на никакви помощни средства, така че само с увеличаване на заплатата, нещо, което е абсолютно необходимо и належащо, не биха се решили нещата, ако те не разполагат и с надзорно-охранителна техника, убедена е Цачева.

Иначе има разбирателство за увеличение на заплатите на най-нископлатените служители в затворите.

 И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ
Обновена

И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ

Радев: МВР знаеше от година, че Валентин Пелов готви бягство

Припомняме, Пелов и Колев изнягаха на 3 април през централни вход на затвора. По-рано правосъдният министър Цецка Цаева призна, че става дума за човешки грешки. Причина е и техническото недоокомплектоване в затвора. Вътрешният министър Валентин Радев пък информира в НС, че МВР е имало информация за подготвяне на бягството.

Бегълците са много опасни, съобщи МВР. Зад гърба си Пелов има няколко убийства.

Бягството на двамата предизвика опозицията от БСП да поиска оставката на правосъдния министър Ццека Цачева и вътрешния министър Валентин Радев. Впоследствие и лидерът на "Воля" Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. В това той видя единствен демократичен изход от ситуацията.