Социален работник е застанал на пътя на бягащите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев. Освен чистачката, която се опитала да преследва избягалите затворници от Софийския затвор, това е вторият човек, опитал се да ги спре, информира Нова телевизия.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Припомняме, осъдените бегълци Владимир Пелов и Радослав Колев продължават да са в неизвестност. От сряда те са обявени за международно издирване. Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите. Беше задържан, но вече е пуснат синът на единия от бегълците. Заради случая депутатите извикаха в парламента министъра на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Стана ясно, че още преди година в МВР са имали данни, че затворниците са подготвяли бягство. По настояване на премиера Бойко Борисов оставки подадоха временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Професията "надзирател"

Кръстев се изправил на пътя на рецидивистите пред входа на затвора. Гонил ги и по улицата, за да ги спре. Социалният работник в затвора обясни, че носели граната със себе си. "Прикрих се зад дърво, за да запазя живота си. Не знаех дали беглецът може да има и граната и да я хвърли по мен и да ме порази", разказа социалният работник Красимир Кръстев.

"Стрелбата беше срещу мен, но това едва ли има значение. Всичко приключи. Жив и здрав съм. Продължавам да служа", разказва социалният работник. Кръстев признава, че изпитвал страх по време на действията си срещу побегналите затворници. Мъжът е със 17-годишен стаж в затворите.

Пуснаха от ареста сина на беглеца Пелов

Пуснаха от ареста сина на беглеца Пелов

След 15 часа разпит

По-рано пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев обясни, че колата на бегълците била с крадени номера. След сигнала за готвеното бягство на Владимир Пелов от миналата година, били взети адекватни мерки, коментира министърът на вътрешните работи. Защо режимът на Пелов е променен знаели от правосъдното министерство, стана ясно от думите му.

"Има скенери. Има всичко, как е внесено, чувам и от професионалистите реплики, че това не може да стане без участието на надзиратели", обясни вътрешният министър Валентин Радев.

След бягството килиите на затворниците са проверени, а затворниците били разпитани.
В затвора от години можели да се снабдят с всичко без проблем от години, коментират и бивши служители на МВР.

Междувременно стана ясно, че надзирателите планират да подновят протестите си с искане за реална реформа в техния бранш.