Двама надзиратели от затвора в Белене осъдиха Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието за грубо нарушаване на трудовите им права, информира Синдикатът на служителите в затворите в България.

Дирекцията е осъдена да им плати съответно 1 000.00 лв. на единия и 2 000.00 лева на другия, затова, че не са ползвали полагащите им се почивки по време на работа.

Надзирателите прекратяват протестите

Надзирателите прекратяват протестите

Остават в протестна готовност до приемане на нормативната уредба

Плевенският районен съд в свое решение от 20 март, е записал, че сумите представляват обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в натрупана физическа и психическа умора, поява на главоболие и болки в опорно-двигателния апарат, раздразнителност, ниска работоспособност, отслабена концентрация и нежелание за работа, вследствие неизползвани физиологични и почивки за хранене в периода 1 февруари 2012 г. - 31 декември 2016 г., по време на 8- и 12- часовите смени на надзирателите в Затвора в град Белене.

Общо не са използвани почивките по време на 52 броя 8-часови смени и 245 12-часови смени. Това е заключението на назначената съдебно-счетоводна експертиза.

ГДИН трябва да плати още законната лихва върху сумите и деловодните разноски по двете съдебни дела.

Надзирателите събраха 1300 подписа за ден в протестна петиция

Надзирателите събраха 1300 подписа за ден в протестна петиция

След изтичането на срока за подписката, тя ще бъде разпратена до институциите

В края на миналата седмица 81 надзиратели от затвора в Белене изпратиха подписка до правосъдния министър Цецка Цачева. В документа надзирателите сигнализират за нарушените си трудови права.

Общо 863 трудови спора за неплатен извънреден труд са спечели служителите на затворите в последните 7 години.

Припомняме, надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна, за да привлекат международно внимание.

С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР, заяви правосъдният министър Цецка Цачева след заседание на Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов обеща допълнително пари на среща със синдиката, на която участие взе и министър Цачева.

Въпреки решението си от синдиката заявяват, че ще останат в протестна готовност докато не приключи цялата процедура по изготвяне на нормативната уредба, която регламентира изравняването на основните месечни възнаграждения и на допълнителните социални плащания в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана".