Надзирателите в затворите пуснаха подписка "Европа и за нас". Тя върви във всички затвори, арести и съдилища. Служителите искат държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите, информира Синдикатът на служителите в затворите. Към момента за 24 часа над 1300 човека са положили подпис под петицията.

Исканията са още за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор "Сигурност".

За един ден са събрани над 1300 подписа. Работници и служители в подразделенията на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" са подписаните под исканията.

До 21 март ще бъде отворена подписката. След това документът ще бъде изпратен до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Петицията е инициирана от Синдикат на служителите в затворите в България и иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.

От своя страна надзирателите от затвора Белене изпратиха писмо до правосъдния министър Цецка Цачева. В писмото те настояват министърът в едномесечен срок да предприеме действия по изплащане на парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад. Те изтъкват, че не им се отчита и заплаща положения труд в съответствие със закона.

За становище на премиера Бойко Борисов настояват от Синдиката. Социалното недоволство в затворите продължава. Локални протести по места са насрочени за 19 март в Бобов дол, 20 март в Белене, 21 март в Ловеч и Враца, 22 ри март Ловеч и Враца, 22 март Пазарджик и 23 март в Стара Загора.

Предвижда се и трети национален протест в столицата на 26 март пред правосъдните министри на страните от ЕС.