Увеличаване на щатните бройки, нови технически средства в помощ на надзирателите и чисто нов затвор в района на "Кремиковци". Това са част от краткосрочните и дългосрочни мерки за реформа на системата на изпълненията на наказанията като част от съдебната реформа. Набелязаните стъпки станаха ясни след продължилото повече от два часа националното съвещание с участието на директорите на всички затвори в страната в Министерство на правосъдието.

Припомняме, че Националното съвещание бе свикано, след като преди близо седмица от Централния софийски затвор избягаха двама рецидивисти - Радослав Колев и Владимир Пелов. И до този момент те са в неизвестност и полицията ги издирва.

С тетрис и бързовар по пътя към свободата

С тетрис и бързовар по пътя към свободата

Цачева: Всичко по случая е шокиращо

Основен проблем в системата е демотивацията на служителите в затворите, непривлекателността на труда им, голямото текучество. От споделеното от директорите в затворите и служителите в системата "Изпълнение на наказанията" впечатлението е, че държавата през годините е обръщала повече внимание на лишените от свобода, отколкото на работещите.

"Като министър на правосъдието ще изискам повече средства за тази система", посочи Цачева. Правосъдният министър призна, че издръжката на едно лице, лишено от свобода - надвишава хиляда лева, но в тази издръжка се включват и разходите за заплатите за охрана, за електричество, храна, лекарства и др.

Повече щатни бройки могат да бъдат отпуснати в бюджета за следващата 2019 г. Затова сега се извършва преглед на съществуващите възможности като щат. Иван Карушков, директор на Старозагорския затвор, обясни, че в момента един надзирател отговаря за 80-100 лишени от свобода.

По време на срещата е било договорено да бъде направена оценка на въздействието на Закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража, тъй като именно част от промените, са свързани с по-голяма бумащина за служителите и са причина за демотивацията и бързото напускане на системата. "С промените в Закона нараства бюрокрацията", посочи Карушков.

Под бумащина той визира - писмените задължения на служителите да отговарят на претенциите на лишени от свобода. "Между правата и задълженията трябва да има някакъв баланс. Ако няма промени, има много качествени служители, които рано или късно ще напуснат", каза още той.

Той припомни, че по европейски стандарти служителите трябва да бъдат много повече.

Цачева събира началниците на затворите заради напрежението в системата

Цачева събира началниците на затворите заради напрежението в системата

Ще търсят решения

Проблем се оказа и евродирективата за 4 кв. м. външна площ за лишените от свобода. Това довело до пренасищане и на практика до напрежение.

Стана ясно, че от 2014 г. до 2017 г. са избягали 51 затворници. Бягствата са предимно от места от открит тип - трима от тях не са установени, останалите 48 са върнати и изтърпяват наказанията.

На практика избягалите са извършили отклонения от работните обекти, които са по договори. "Една голяма част от тях са с присъди от съда за този вид заведения", обясни директорът на затвора в Стара Загора.

Сред краткосрочни мерки в спешен порядък за преодоляване на напрежението - факт в системата е създадена работна група под ръководството на проф. Проданов, ресорен заместник-министър. До края на месец април тя трябва да преразгледа съществуващото щатно разписание с цел оптимизирането му, така че да бъдат засилени възлови места, за които към момента има недостиг на личен състав.

Правосъдният министър заяви, че министерството подкрепя необходимостта от увеличаване числовата бройка на щатовете, необходими за нормалното функциониране на системата.

Надзирател: На затворниците постоянно се вменяват права, на нас се отменят

Надзирател: На затворниците постоянно се вменяват права, на нас се отменят

Министър и синдикати продължават преговорите

На второ място сред краткосрочните мерки е осигуряването на надзорно-охранителни системи - термокамери, микролепки, заглушителни системи.

Правосъдният министър Цецка Цачева изтъкна добрия опит на затвора в Белене. "Търсим варианти за помощни технически средства, които да бъдат в услуга и подкрепа на работещите", заяви Цачева. "Уточнихме се за пълен преглед на зоните с повишена сигурност и по отношение на високорисковите лица", каза още тя.

Правосъдният министър заяви, че вече има подписан договор за осигуряване на така наречените "гривни" - технически устройства за проследяване на лица, изтърпяващи наказания. Министерство на правосъдието се ангажира още и с изготвяне на стратегия по отношение на политиките за изпълнение на наказанията до края на лятото.

Министър Цачева информира, че по Норвежкия механизъм за сътрудничество разполагат с 35 млн. лв. за строителството на изцяло нов затвор в района на Кремиковци. "Имаме уточнен терен, скиците и проектът са готови", каза още Цачева. Тя благодари на областния управител на София за своевременната подкрепа.

"В диалог сме с представителите на синдикатите. Проведох телефонни разговори с тях. Утре в 13 часа ще продължим работата по актуализиране на основното възнаграждение", каза още тя и визира разходването на 15-те милиона средства, които бяха отпуснати с решение на Министерски съвет.

Надзирателите прекратяват протестите

Надзирателите прекратяват протестите

Остават в протестна готовност до приемане на нормативната уредба