Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната. На съвещанието са привикано и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

На срещата ще се обсъди създалото се напрежение в системата покрай бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор и нападението на надзирател при конвой на затворник.

На събранието ще се обсъдят и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък. Срещата е насрочена за 10 април 2018 г. от 13.00 ч.

Нападнаха надзирател в Централния софийски затвор
Обновена

Нападнаха надзирател в Централния софийски затвор

Нападението е извършено при конвоиране на затворник

Припомняме, вчера, 5 април, след 22 часа затворник е нападнал надзирател в Централния софийски затвор. Нападението е извършено по време на конвоиране на лишения от свобода. Затворникът е трябвало да бъде транспортиран от болница на затвора към корпуса.

Министерството на правосъдието потвърди нападението.

От ведомството заявиха, че състоянието на нападнатия надзирател е добро. Служителят няма фрактури и е освободен за домашно лечение.

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Проблемите при надзирателите се неглижират от години

Междувременно издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава вече трети ден. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Припомняме и че по-рано днес Цветан Михайлов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), заяви, че протестите на надзирателите се подновяват. Надзирателите ще продължават да настояват за повече щатни бройки, както и за подобряването на условията за труд. Съотношението затворници - охрана е под критичния минимум, обясни той.

Новият протестни действия ще започнат със събиране пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". По думите на Михайлов събирането ще се състои, за да се защити честта и достойнството на професията. "Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация - ние с политика не се занимаваме", допълни синдикалистът.

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Надзирателите обмислят да подновят протестите си след бягството на двама осъдени

Професията "надзирател"