Доклада от проверката в Централния софийски затвор със срок 12 април 2018 г. и материалите по евентуални преписки искат да получат от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).
Това искане е отправено в открито писмо до правосъдния министър Цецка Цачева и ресорния зам.-министър проф. Николай Проданов, както и до главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията".

От синдиката искат и да получат и Правилника за вътрешния ред на лишените от свобода в Затвора гр. София, както и инструкциите на постовете, които са преминали и нападнали избягалите осъдени.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Повод за писмото им са избягалите от 3 април двама осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев, както и избягалия от 10 април Георги Танев.

Според браншовата организация бягството е пробив не само в системата на ГД "ИН", а в системата за национална сигурност и обществен ред в Република България и ЕС.

Издирва се още един затворник

Издирва се още един затворник

42-годишният Георги Т. е осъждан многократно за кражби и наркотици

Случващото се в българските затвори е резултат от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", категорични са от Синдиката.

Служителите в системата на затворите - надзиратели, социални работници, психолози, медицински работници, учители и др. са поставени в условия на виктимизация, с риск за здравето и опасност за живота при работата с криминалния контингент. Те са обиждани, заплашвани, удряни, бити, наръгвани, поръчвани, в някои случай убивани. От друга страна служителите в затворите са неоценявани, обиждани, унижавани, заплашвани, третирани, наказвани, уволнявани от ръководствата си, пишат от ССЗБ.

Очакваме Испания да ни върне избягал през 2014 г. затворник

Очакваме Испания да ни върне избягал през 2014 г. затворник

Преди 4 години двама осъдени разрушили стена и се "освободили" в чужбина

От Синдиката прогнозират, че отговорността за затворническите бягства ще бъде стоварена върху най-ниските нива служители.