Бягството на двамата особено опасни затворници от Централния софийски затвор е тежък инцидент, заяви правосъдният министър Цецка Цачева, цитирана от БНТ. Констатациите на комисията, назначена за проверка на затвора, са тежки, допълни тя.

Стана ясно, че заради бягствата на затворници 14 служители на Централния софийски затвор са предложени за наказание.  Това са 12 надзиратели и двама от ръководителите на Централния софийски затвор са предложени за наказание.  Дали ще се стигне до уволнения след бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев ще се разбере до два месеца.

В хода на дисциплинарните производства кръгът на наказаните служители на Софийския затвор може да бъде разширен, предупреди Цачева.

Документите по бягствата от затвора искат от Синдиката на надзирателите

Документите по бягствата от затвора искат от Синдиката на надзирателите

Браншовата организация прогнозира, че отговорността ще понесат редовите служители

Със средствата, които са отпуснати няма как за кратък период от време да се скъси хроническият недостиг, който съществува в последните 30 години. Проблемът не е само в липсата на пари, категорична е тя.

Междувременно, bTV разпространи ексклузивни кадри от бягството на рецидивистите на 3 април, запечатано от две охранителни камери.

Те са засекли стъпка по стъпка измъкването им, както и липсата на реакция от страна най-малко на 10 надзиратели.