Свободата също е материална облага. Това изтъкна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг във връзка със задържаните с прокурорска заповед за 72 часа трима надзиратели от Варненския затвор.
Към този момент срещу тях има събрани доказателства за системно нарушаване и неизпълнение на служебно задължение с цел да набавят облага за друго лице - за затворника.

Тя уточни, че разследването е по сигнал. Образувано е досъдебно производство.

Арестуваха трима надзиратели от затвора във Варна

Арестуваха трима надзиратели от затвора във Варна

Пускали автокрадец в отпуски срещу пари

Сигналът посочва, че едно лице (затворникът) е освобождавано от трима надзиратели периодично. В периода 31 май - 18 юни има шест излизания и завръщания в рамките на така наречената вечерна проверка.

"Установено бе, че лицето се освобождава със съдействието на трима надзиратели, които осъществяват дейности на вътрешен и външен портал", обясни Арнаудова.

Вчера въпросният автоджамбазин отново е освободен, но този път задържан от органите на МВР. След задържането е изчакано и телефонно обаждане от страна на единия от надзирателите при наближаването на часа за вечерна проверка, което също е доказателство за дейностите на надзирателите.

Касае се не за бягство, а за целенасочено освобождаване на затворник да си прави каквото иска, констатира Арнаудова.

Затворникът е бил с присъда от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група за кражби на автомобили. Многократно е осъждан за автокражби. "Изключително бърз и търсен за участие в такива престъпления", посочи Арнаудова.

Остава въпросът дали по време на "разходките" си затворникът е крал отново коли. В момента прокуратурата проверява какво е отношението на извършените кражби на територията на областта в този период и освобождаването на въпросния затворник.

Припомняме в последните месеци не са малко случаите на избягали затворници, като най-драстичен бе този с бягството на двамата престъпници от Софийския централен затвор. Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през парадния вход на затвора на 3 април тази година, като Пелов бе застрелян от друго следено от полицията лице Марио Панчев в Ботевград на 5 юни. Радослав Колев се издирва и до момента. 

След това бягство имаше поредица от такива от други затвори - само преди седмица 59-годишният Младен Младенов изчезна от болницата "Свети Георги" в Пловдив, където е приет за лечение. Той бе заловен няколко дни след това и върнат в затвора. Това обаче беше втори подобен случай в Пловдив в рамките на месец, след като на 26 юни от Трето районно управление в Пловдив избяга арестантът Петър Петров. След няколко дни той се предаде сам в родния си град Монтана.

В края на юни месец пък ловешките полицаи издирваха избягалият затворник Борис Иванов, който е работил на свободен режим в млекопреработвателно предприятие. При операцията по задържането му той за картко взе и заложник. 

През май месец бургаските полицаи относително бързо заловиха 30-годишният Пламен Ванев, който не се беше завърнал в затвора след изтичане на законовия отпуск.