Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони. Това разкри бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пред Нова телевизия на фона на дискусията достатъчно добре ли се охраняват затворите у нас.

"Имаше телефони дори в затвора от открит тип в Смолян, където няма дори покритие. От външен обект човекът си беше забравил телефона и си го беше занесъл в общежитието", изтъкна той.

Заловиха избягалия от Ловешкия затвор в Летница

Заловиха избягалия от Ловешкия затвор в Летница

Полицаите го намерили в слънчогледова нива

Бонгалов коментира последния случай с избягал затворник от Ловешкия затвор, който вчера беше заловен. 48-годишният Борис Иванов, който е осъден на 13 години за блудства и кражби, избяга от работен обект край Ловеч, където е работил заедно с други затворници.

Бонгалов поясни, че опасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип. По думите му, ако престъпникът е настанен в общежитие от открит тип, това означава, че социалният работник е дал оценка, че този човек вече не би повторил престъплението си. В същото време той призна, че няма обективен критерий, с който да бъде оценена работата на самия социален работник.

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Каквото и да е ръководството, при тези условия и тези нормативна база бягства ще има

"Методиката за оценка на риска е много неясна. И аз не мога да разбера как преценяват социалните работници. Не мога да разбера тази методика. Условно социалният работник е Господ в затвора. Той може повече, отколкото началник на затвора. При тези критерии, които не са обективни, социалният работник може да прави, каквото си иска. Има няколко такива случая", разкри той.

Същевременно експертът изтъкна, че вече трета година у нас няма електронен надзор за хората с пробация.