Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство.

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира вчерашното настояване от страна на Министерство на правосъдието, че затворникът Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил. Припомняме, затворникът и до този момент се издирва без резултат.

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

Осъденият на 13 г. за кражби и блудства е работил в неохраняем обект извън затвора

Пред журналисти в Народното събрание Цацаров посочи, че Наказателният кодекс използва термина "затворник, който избяга".

"Проблемът не е в терминологията, проблемът е в нещо съвсем друго", обясни главният прокурор и заяви, че в конкретния случай при присъда от 13 години за грабеж и изнасилване, остатъкът от наказанието е близо 5 години. Затова и въпросът е за режима на лишения от свобода, статута на конкретния лишен от свобода и причините поради, които той работи съвсем свободно и без какъвто и да е надзор на външен обект.

Издирват избягал затворник от Ловеч

Издирват избягал затворник от Ловеч

Мъжът е избягал от работен обект около 10.30 часа

По думите на главния прокурор за конкретния случай има съответната лична отговорност - от ръководството на затвора, което е разрешило затворникът да работи на външен обект. Но и оставката на шефовете няма да реши проблема, тъй като самият режим в затвора ще остане същия.

Главният прокурор допълни и още една страна на проблема - положението в местата за лишаване от свобода. Цацаров припомни, че от близо година и половина ГД "Изпълнения на наказанията" няма постоянно ръководство. "Това при всички случаи се отразява върху начина, по който се осъществява работата на дирекцията". 


Към този проблем трябва да се прибавят и социалните проблеми на надзирателския състав, техните искания, както и режима в затворите, включително действащите нормативни актове. Затова и тук, според Сотир Цацаров, не става дума да се оправдаем един или друг министър.

Каквото и да е ръководството, при тези условия, при тези нормативна база такива ситуации ще се повтарят, обясни Сотир Цацаров. Затова и мнението на главния прокурор е, че трябва да се проведе сериозна дискусия.

Според Цацаров обаче системата има нужда от ред: "Ред - не реформа. Ако ще правим поредната реформа - тя ще премине в дискусии, планове, пътни карти", коментира той и обясни, че ред означава промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничения за преминаване от по-тежък в по-лек режим.

Това трябва да става само при добро поведение и доказателства, и то реални, че има превъзпитание. Според Цацаров трябва да има ограничаване на възможностите за работа на такъв тип лица на външни обекти и дори да се въведат отличително облекло и знаци на лишените от свобода. В рамките на месец тези нормативи могат да се преразгледат.
Ако нормативната рамка не се преразгледа, случаите на бягство от затворите ще се повтарят, е прогнозата на обвинител №1.

Но обществото трябва да каже дали е готово да приеме ред в местата за лишаване от свобода.

Сотир Цацаров говори и за недостига на средства в системата, които водят до това, че част от предметите от жизнена необходимост за затворниците, се доставят отвън. Това ражда, по думите му, затворническа аристокрация, която определя реда в затвора.

Валентин Радев призна за грешки в МВР по случая Пелов

Валентин Радев призна за грешки в МВР по случая Пелов

Директорът на МВР София-Област освободен, защото не се е справял

ГД "Изпълнения на наказанията" не разполага с каквато и да е система за осъществяване на контрол, обясни Цацаров, а оперативният надзор в местата за лишаване от свобода се осъществява от служби на МВР, които са аташирани към всеки конкретен затвор. Задайте си въпроса какъв е интересът надзорно охранителния състав, както и на затворническата общност да сътрудничи със служители на МВР, които са в система, вън от местата за лишаване от свобода, допълни главният прокурор.

Цацаров изтъкна още, че трудът от затворниците не се полага организирано, а всеки затвор сключва договор с определени външни потребители на работна сила.

БСП атакува кабинета с вот на недоверие за сигурността

БСП атакува кабинета с вот на недоверие за сигурността

Правителството не е способно да гарантира сигурността на хората

Има места за лишаване от свобода, в които затворникът излиза, отива на работа на място, в което огромна въпросителна е дали въобще работи и всъщност пребивава в затворническото общежитие само вечер.

Като прибавим, че в затворническите общежития за 50 лишени от свобода отговоря един надзирател, като затвори, в които за около 520 лишени от свобода отговаря нощна смяна от 18 до 20 надзиратели - картината е: системата е на ръба.

Сотир Цацаров сподели с журналистите и личното си мнение - лишените от свобода безусловно имат право на труд и трудът трябва да води до съответни облекчения, но е недопустимо това да се случва като самостоятелна работа във външни обекти. Няма значение какъв е остатъкът от присъдата. Работата трябва да е в нормален затворнически режим - под охрана, със съответните дрехи и - или отличителни знаци. Това само по себе би затруднило и съответното отклонение, според Сотир Цацаров.

Валентин Радев не слуша исканията за оставка

Валентин Радев не слуша исканията за оставка

От Ботевград няма да бъдат командировани полицаи

Припомняме, в четвъртък сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.