Не става въпрос за бягство от затвора, а за отклоняване от външен обект, на който няма охрана.

Това обясни заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в Министерство на правосъдието.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че МВР издирва затворник, избягал в Ловеч от работен обект около 10.30 часа. Организирана е акция по издирването му. От левицата в парламента настояха МВР да издири осъдения преди да му е пораснала брада.

Издирват избягал затворник от Ловеч

Издирват избягал затворник от Ловеч

Мъжът е избягал от работен обект около 10.30 часа

Над 802 за затворниците, които работят на външни неохраняеми обекти, стана ясно още от думите на Проданов.

"Такива случаи не трябва да ни учудват и притесняват, защото те са изключителна рядкост", успокои зам.-министърът.

Стана ясно, че се издирва Борис Ангелов Иванов, на 48 години. Присъдите му са за кражби и блудства. Затворникът е получил присъда от 13 години лишаване от свобода през 2011 г., като до този момент е излежал 7 години от тях. Заради излежаните години е преместен в неохраняемо общежитие

Борис Иванов е работил в млекопреработвателно предприятия "Сердика" в покрайнините на Ловеч заедно с други четирима души. Сигналът за "отклоняването му" е получен от служител на фирмата.
Предприети са незабавни мерки за неговото издирване, увери Проданов.

МВР пусна снимка на издирвания затворник

МВР пусна снимка на издирвания затворник

Борислав Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства

По думите на Проданов въпросът не опира върху надзорно-охранителната дейност. По-скоро става дума за един принципен, въпрос доколко обществото би било да промени основни принципи, заложен в Наказателния кодекс от 1968 година, където на труда се гледа като на основно средство за превъзпитание.

Проданов поясни, че възможностите за работа вътре на територията на затворите са силно ограничени. Според него дори и такива места с възможности се сблъскват с проблема на конкурентноспособността на произвежданите стоки.

Той изрази съжаление, че работата, която може да се осигури вътре в затворите не е достатъчно за близо 7 000 души, които са лишени от свобода.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

На 22 май пък полицията в Бургас залови затворник, издирван от седмица, след като не се е завърнал в затвора след изтичане на законовия му отпуск.

На 10 април пък 42-годишният Георги Т., който изтърпява присъда от една година за наркотици не се е прибрал в затвора в Пловдив. Избягал е докато е работил на външен обект край града.