Вътрешният министър Валентин Радев коментира лаконично искането на АБВ на оставката му, както и анонса за внасяне на вот на недоверие към правителството по тема сигурност от страна на БСП.

"Вслушвам се в критиките, не се притеснявам, защото знам какво правим в министерството", заяви Радев. Министърът допълни, че този който го е назначил може да поиска и неговата оставка.

Вътрешният министър посети днес Ботевград съпроводен от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директора на ГД "Национална полиция" гл.комисар Христо Терзийски.

На проведената работна среща със състава на РУ-Ботевград и с кметовете на общината те се запознаха от близо с проблемите, свързани със сигурността на района и поставени от местната власт.

РУ-Ботевград работи в намален състав след големите съкращения от 2015 г. - този проблем посочиха и професионалистите и кметовете на общината.
След срещата министър Радев обяви няколко мерки за Ботевград - оставане на засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката, ежемесечни срещи с местната власт. Освен това тази година няма да се командироват полицаи от РУ-Ботевград по морето по време на летния сезон, както и по повод на други възникнали събития.

Вътрешният министър допълни, че продължава цялостният анализ по случая с Пелов.

Министър Радев е уверил състава, че се полагат всички усилия за оптимизиране на условията на работа, за подобряване на перспективността и възможностите за кариерно израстване на служителите така, че те да са мотивирани при изпълнение на задълженията си.

По думите на гл.комисар Терзийски до настоящия момент не може да се говори за сериозни грешки при проведеното издирване на Пелов и Колев. Той посочи, че продължава анализът на извършената полицейска работа по случая, на базата на който ще бъдат направени съответните изводи и набелязани мерки за подобряване на цялостната полицейска дейност.

Припомняме, късно вечерта на 5 юни избягалият преди два месеца от Централния софийски затвор Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград с три куршума. Откритият до него Марио Панчев, известен под прякора Големия, но и като свидетел срещу Пелов и информатор на полицията, също беше прострелян и по-късно почина в болницата.

Случаят бе коментиран като гаф на полицията, която продължава и до този момент да не знае къде се намира вторият избягал заедно с Пелов от затвора - Радослав Колев.