В Ботевград ситуацията е ярка еманация на лъжата. Това каза по време на пресконференция Румен Петков, председател на АБВ и бивш вътрешен министър, във връзка със случая в Ботевград, където при престрелка бе убит избягалия затворник Владимир Пелов.

"Нашата битка за осигуряване на сигурността в Ботевград е от месеци наред, не е от вчера. Ситуацията в Ботевград е ярка еманация на лъжата. Не може управляващите да излизат и да казват: във всяко село - полицай, а в Ботевград управлението да е доведено до там да не може да изпълнява нормалните си функции", заяви Петков. Лидерът на АБВ визира основни проблеми в системата на МВР, свързани с недокомплекта, разпределението на живата сила и мотивацията на полицейските служители.

Той бе категоричен, че е очевидно, че при тази неспособност на вътрешния министър да решава тези проблеми, Ботевград се възприема като "район свободен за престъпниците", които по думите му "там се чувстват като у дома си".

Петков припомни, че още миналата неделя от движението са поискали оставката на вътрешния министър, без да очакват такъв тежък криминален инцидент в Ботевград.

Румен Петков иска оставката на Валентин Радев

Румен Петков иска оставката на Валентин Радев

Вътрешният министър Радев е еманация за лъжата, че ще се назначи във всяко село полицай, смята Петков

За да не излизат просто с констатации, от АБВ настояват за решаване на проблемите, свързани с недокомплекта в МВР, който по думите на Петков е около 3500 полицая, засилване ролята на Академията на МВР в системната подготовка на служителите, анализ и адекватно разположение на състава на МВР, съобразно криминогенната обстановка.

Петков заяви, че още 2007 г. е започнат такъв процес на анализ. "Трябва да кажем с недоумение, че днес разположението на състава не е по-различно от това, което ни завари 1989 г.", констатира още той.

Петков коментира, че вместо проактивна политика от страна на МВР сме свидетели на реактивна такава и примерът с Ботевград е ярка илюстрация за това. Той настоя още за спешни мерки по ангажиране на сътрудници и агентурна мрежа, която по думите му е сведена под критичния минимум.

ДАНС иска тайно да вкарва агенти в частни фирми и институции

ДАНС иска тайно да вкарва агенти в частни фирми и институции

Ще следят за нередности и злоупотреби без знанието на ръководствата

По думите му случаят в Ботевград показва, че го няма кварталният отговорник, районният инспектор и гръбнакът на министерството е сринат. Освен това случилото се в града свидетелства и за липса на мотивация в обществото да съдейства на правохранителните органи. "Мотивацията на служителите, далеч не е само заплатата, мотивацията на служителите е и материално-техническата база, въоръжаването", припомни Петков.

В протестите на полицаите от миналата година той видя ярка демонстрация от страна на вътрешния министър, който не припознава проблемите им.

За неспособността на полицията в Ботевград да се справя с криминогенната обстановка от АБВ са сигнализирали властимащите неколкократно. Но въпреки сигналите и настояването там да се проведат конкурси, за да бъдат назначени служители - такива няма, а за патрулнопостова дейност съставът разполага с един единствен автомобил.

Списък с борците срещу "Южен поток" готвят от АБВ

Списък с борците срещу "Южен поток" готвят от АБВ

Нелепо е да се борим за руски газ от Турция, смята Румен Петков

Константин Проданов сравни декларацията на парламентарната група на БСП в опозиция със "смешен плач" и изтъкна, че така не се бори престъпност. Петков бе по-рязък. Той припомни апелът на БСП - МВР да работи и изтъкна, че явно за БСП е нормално МВР да не работи.

Венцислав Николов, зам-областен председател за София на АБВ коментира, че в село Скравена има крими контингент от 50-тина роми, които непрекъснато тормози местните жители там. "Там положението е страшно".

Той каза още, че на пътя Ботевград - Враца - трафикът е засилен, има страшно много ТИР-ове, камиони и ежедневно се случват кражби на горива и стоки. "Проституцията, дори няма да я коментирам", каза още Николов.

И АБВ срещу смяната на имената на местности в Стара Загора

И АБВ срещу смяната на имената на местности в Стара Загора

Предупреждават за готвени такива в Шумен, Варна и Русе