Двамата затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Централния софийски затвор на 3 април тази година, са се укривали в апартамента в Ботевград, където вчера полицията откри взривоопасни вещества, съобщи Нова, позовавайки се на собствени източници.

След бягството от затвора двамата изчезват. Те отишли в жилището в Ботевград на 25-26 април, около три седмици след бягството. И двамата останали там допреди около 10 дни. След това напуснали жилището.
В апартамента се върнал единствено Пелов, като това станало в деня на стрелбата в Ботевград - 5 юни, сряда, когато Пелов беше застрелян.

Владимир Пелов убит заради неуредени сметки
Обновена

Владимир Пелов убит заради неуредени сметки

МВР не открили Пелов, защото си пуснал брада

Според източника апартаментът е собственост не на приятелката на Марио Панчев - Големия, както се твърдеше вчера и което беше отречено от главния секретар на МВР Младен Маринов, а на най-добрия приятел на Пелов - Нико Петков. Петков също бил криминално проявен и обвинен за двойно убийство. Той обаче се самоубил в следствения арест. В апартамента живеели съпругата на Петков и двете им деца.

Жената на Петков и Пелов на времето имали любовна връзка, информира още Нова.

Предполага се, че Пелов и Колев са заплашвали жената на Петков, която ги приела в дома си. Жената и децата не издали затворниците, защото се чувствали заплашени.

Никой от блока обаче не е виждал двамата бегълци. Не е имало и сигнали към МВР от жителите.

Предполага се и че синът на Пелов е знаел къде се укрива баща му.

Откриха взривни вещества в обискиран апартамент в Ботевград

Откриха взривни вещества в обискиран апартамент в Ботевград

Предполага се, че жилището е на приятелката на Панчев

Междувременно стана ясно и че апартамента разследващите са открили сак с граната и тротилови пресовки.

Няма информация къде може да е другият беглец Радослав Колев и дали той е жив. Въпреки че МВР са получавали сигнали, че двамата се подвизават в Ботевград повече от месец и въпреки спецакциите по издирването им там, властите не успели да открият престъпниците.

Къде е другият беглец, пита левицата

Къде е другият беглец, пита левицата

Главсекът на МВР обясни и за суматохата в Ботевград

Припомняме, застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Тогава с него избяга и съучастникът му Радослав Колев, като двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Според един от последните сигнали до полицията Владимир Пелов е бил забелязан в Ботевград. Заради сигнала на 2 юни в града беше проведена полицейска акция по издирването на затворника. Последният сигнал за Пелов е бил подаден преди 3 дни.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

Борисов много се накарал на МВР шефовете заради случая Пелов

Борисов много се накарал на МВР шефовете заради случая Пелов

Корнелия Нинова е шеф на Румен Радев, смята премиерът

Късно вечер на 5 юни, сряда, избягалият затворник Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград. Той беше намерен мъртъв, застрелян с три куршума. Тогава до него беше намерен и Марио Панчев, известен под прякора Големия, който също беше прострелян, с два куршума. На мястото на престрелката властите откриха 3 пистолета и 7 гилзи. Според полицията Панчев е застрелял Пелов, а Пелов се опитал да убие Панчев.

Мотивите за сега се изясняват. Водещите версии - разчистване на стари сметки и бизнес отношения или отмъщение. Човек, познавал и двамата, заяви, че Панчев е бил един от главните свидетели по делото срещу Пелов, заради което последният бил преместен от домашен арест в Централния софийски затвор. За това Пелов се опитал да си отмъсти и да убие Панчев.

Излезе и твърдението, че между Пелов и Панчев имало вражда заради жена.

С показанията на Марио Големия вкарали Пелов в затвора

С показанията на Марио Големия вкарали Пелов в затвора

Пачев бил главен свидетел за двойното убийство на Пелов

След престрелката в Ботевград имаше засилено полицейско присъствие. Следобед стана ясно, че разследващите са евакуирали жилищен блок в града, подозирайки, че в един от апартаментите се е укривал Пелов и че в жилището може да има взривоопасни вещества.

След обиск стана ясно, че в апартамента наистина е имало експлозиви, което наложи те да бъдат обезвредени от антитерористите.

Простреляният Марио Панчев е настанен в "Пирогов". Лекарите са направили животоспасяваща операция на пострадалия. Въпреки Панчев е в критично състояние.

Марио Големия е в критично състояние

Марио Големия е в критично състояние

Между Пелов и Панчев имало вражда заради жена