Служителите на МВР са открили взривни вещества в апартамент в жилищен блок в Ботевград, който е обискиран във връзка с убийството на Владимир Пелов и простреляния Марио Панчев.

По-рано днес жилищният блок беше евакуиран от униформените, защото се смяташе, че там живее приятелката на простреляния вчера Марио Панчев. Разследващите органи предполагаха, че в апартамента може да има боеприпаси.

Пред медиите главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, че в апартамента има намерени общоопасни взривни вещества. Затова са извикани специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят. 

Попитан дали апартаментът е на жената на Марио Панчев, Маринов обясни, че информацията не е вярна. 
Все пак той потвърди, че обискът на жилището има връзка със случая около убийството на избягалия затворник Владимир Пелов.

Владимир Пелов убит заради неуредени сметки
Обновена

Владимир Пелов убит заради неуредени сметки

МВР не открили Пелов, защото си пуснал брада

"Използвахме и специални части, тъй като не искам колегите и гражданите да попадат в ситуация, в която животът им да е застрашен. Ставаше въпрос за изключително опасен човек", коментира още Маринов.

"Работата на колегите е изключително сложна. Грешки може да открие всеки. Когато имаме тежко престъпление, ние правим анализ на всички действия. Там, където имаме пропуски, съответно взимаме мерки", обясни Маринов и допълни, че в хода на издирването на Пелов в МВР на няколко пъти е постъпвала неточна информация за неговото местонахождение.

Блокът все още е затворен за достъп за гражданите.

С показанията на Марио Големия вкарали Пелов в затвора

С показанията на Марио Големия вкарали Пелов в затвора

Пачев бил главен свидетел за двойното убийство на Пелов

За задържането на Пелов за били проведени няколко спецакции, но без успех. Другият избягал затворник - Радослав Колев, продължава да се издирва от властите.

Маринов коментира, че няма възможност Пелов да е получавал информация от вътрешен човек в разследващия екип на МВР, така че да се укрива при акциите по издирването му.

"Екипът, който работи и има пълната информация, е малък и проверен. Спазени са всички изисквания на Закона за класифицираната информация. Нямам основания да смятам, че има изтичане на информация", категоричен бе Маринов, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, вчера в Ботевград беше убит избягалият в началото на април от Централния затвор в София затворник Владимир Пелов. Прострелян беше и Марио Панчев, известен с прякора Големия, който е в критично състояние в "Пирогов". Предполага се, че Пелов е искал да убие Панчев, но вместо това Големия е застрелял беглеца.

Мотивите за сега се изясняват.
Водещите версии - разчистване на стари сметки или отмъщение. Човек, познавал и двамата, заяви, че Панчев е бил един от главните свидетели по делото срещу Пелов, заради което последният бил преместен от домашен арест в Централния софийски затвор, от където избяга на 3 април.

По данни на Нова между Пелов и Панчев имало вражда заради жена.