Поименна дипляна на "борците" срещу Южен поток готвят от партия АБВ. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията. Лидерът й Румен Петков припомни, че АБВ е единствената политическа партия с последователна политика за реализирането на трите проекта - АЕЦ "Белене", Южен поток и нефтопровода Бургас-Александруполис.

Вчерашното решение на парламента (за предоставяне мандат за преговори за АЕЦ "Белене" - б.р.) Петков оцени като непълно, тъй като не третира свалянето на мораториума, но въпреки това по думите му то е сериозна крачка в посока изграждането на втората ядрена мощност.

Мораториумът върху строителството на "Белене" падна

Мораториумът върху строителството на "Белене" падна

Според БСП с това предложение ръцете на правителството обаче са вързани

Петков настоя, че така наречените "борци" срещу Южен поток, са обяснявали, че няма да има "Турски поток", че Русия и Турция ни лъжат. "Сега очевидно ще има "Турски поток".

Нашата битка в момента е да вземем руски газ от Турция - това е нелепо. Голямото предизвикателство пред българското правителство е да доведе до успешен край избора на стратегически инвеститор, да не изключва възможността проектът да бъде държавен, да постигне договореност с "Газпром" тръбата за България да тръгне от Черно море, а не от Турция", настоя Петков.

Той бе категоричен, че от АБВ няма да спрат да повтарят на българските граждани, че сме загубили за тези 4 години, през които можеше да се изгради тръбопровода по 400 хил. евро годишна такса. Това по думите му са около 2 млрд. евро.

"Наш е ангажиментът да дадем имената на всички "борци" срещу енергийната сигурност на България", заяви Петков. По думите му тези 2 млрд., разпределени в социалните системи, България щеше да изглежда по съвсем различен начин.

На въпрос авансово да назове някои от тези имена, Петков визира Радан Кънев, Трайчо Трайков, Христо Иванов. "Последните двама като говорят, че това са корупционни проекти - единият беше министър на енергетиката - значи можеше да извади имената с конкретните корупционни стъпки и да ги даде на Прокуратурата. Иначе или е крал, или е неграмотен, или просто лъже. Христо Иванов да не е бил министър на плод и зеленчук, бил е министър на правосъдието", допълни Петков.

Той попита къде е бил "Бай Радан" през 1999-та и 2000 г., когато правителството на Иван Костов, е взело решение за изграждане на втора ядрена мощност в Белене?

Петков бе категоричен, че въпросните лица сега се борят за 5% от гласовете на българските граждани и направи равносметката, че те са част от онези 3% от нашите сънародници, които по една или друга причина изпитват страх от строителството на нова ядрена мощност и другите 7%, които просто мразят Русия.

Според социалист АЕЦ "Белене" се размразява, не се рестартира

Според социалист АЕЦ "Белене" се размразява, не се рестартира

Той твърди, че няма сеизмична активност

По думите му с антируската реторика - те се борят за 5% - те не се борят за енергийна сигурност, те нямат един аргумент срещу Белене, категоричен бе Петков. Той настоя, че българските граждани трябва да разберат, че са обект на спекула и да знаят, че това са група спекуланти за техните гласове.