Проф.Иван Козовски, управител на ин витро центъра във варненската АГ-болница, заяви, че ще сезира главния прокурор Борис Велчев заради цената на швейцарското лекарство „Гонал F", което се прилага при жените с репродуктивни проблеми съобщи health.bg.

Проф.Козовски посочи, че в Румъния една доза от медикамента се продава за 37 лева, а у нас - за 90. За един терапевтичен курс по безплодие за една жена са необходими 20-25 инжекции. Само пациентките, които се лекуват в неговата клиника годишно, купуват около 9000 дози.

„Така че, ако цените на лекарствата се коригират, една ин витро процедура би поевтиняла с 1000 лева." - посочи специалистът.

Той допълни, че за завишените цени на медикамента е бил информиран от бездетните двойки, които провеждат такова лечение. По техни думи, не са единични случаите, при които семейства пътуват до Румъния, за да си набавят медикамента на по-ниска цена.

„И тъй като става въпрос за огромни средства, спешно трябва да се установи кой точно е отговорен за раздуването на цената - търговците или хора от здравното министерство." - посочи проф. Козовски, който за доказателство е готов да приложи опаковки и касови бележки както от нашия пазар, така и от румънския.