Отпадане на парламентарната квота във ВСС искат от партия "Зелените".

"Практиката от сегашния начин на номиниране на кандидати от парламентарната квота очевидно е порочна", заяви пред журналисти Владислав Панев, съпредседател на "Зелените".

По-малко магистрати във ВСС от парламента искат от "Правосъдие за всеки"

По-малко магистрати във ВСС от парламента искат от "Правосъдие за всеки"

Внесоха предложенията си в Народното събрание и при президента

По думите му партиите се стремят да имат сериозно влияние в кадровия орган и се избират такива номинации, които да обслужват интереси. Поради тази причина "Зелените" настояват за отпадането на парламентарната квота и засилен на прекия избор. Те настояват това да стане факт за следващите избори за членове на ВСС.

Същевременно при настоящите избори от парламентарната квота "Зелените" настояват всяка номинация да бъде ясно обоснована, като се посочат подробно личните качества и постижения вместо "сегашните клиширани и изпразнени от съдържание мотиви".

Това беше заявено в тяхна позиция, подготвена за медиите. В нея те настояват още изслушванията на кандидатите да бъдат открити и публични, като се изисква да отговарят ясно и изчерпателно на поставените въпроси, включително и от неправителствени организации (НПО).

На Цацаров му дойде в повече "цирка" пред ВСС и напусна

На Цацаров му дойде в повече "цирка" пред ВСС и напусна

Протестът пречел на нормалното протичане на Пленума на ВСС

"Парламентарно представените партии твърдо да се разграничат от номинации, които в досегашната си работа са създали впечатление, че се съобразяват повече със собствени интересно, отколкото с прилагането на закона", пише още в позицията на "Зелените".