Партия "Зелено движение" е подала сигнал до Европейската прокуратура за извършване на предполагаемо престъпление и измама с европейски средства с решения на Общинския съвет в Ихтиман и издигнатия от ГЕРБ кмет на града Калоян Илиев. С въпросните решения залесени през 2014 и 2015 г. горски насаждения са изсечени и на местата им е изградена фотоволтаична централа. Залесяването е струвало 327.654 лева без ДДС и е извършено със 100% европейско финансиране след проведена обществена със 100 % европейско финансиране.

На 8 януари 2014 г. Общинскят съвет в Ихтиман е гласувал за възлагане на открита процедура по обществена поръчка № 00140-2014-0002 "Първоначално залесяване на неземеделски земи в Община Ихтиман - общо 605.7 дка в землищата на село Веринско". На 22 февруари 2016 г. в Регистъра на обществените поръчки е публикувана информация за изпълнението на договора. От нея става ясно, че на 20 април 2015 г. са били подписани приемно-предавателните протоколи без забележки от страна Калоян Илиев в качеството му на възложител като кмет на община Ихтиман, вследствие на което се приема, че договорът е бил окончателно изпълнен.

Осем години по-късно със свое решение от 30 юни 2023 г. Общинският съвет разрешава провеждане на публично оповестен конкурс за продажба на единия от недвижимите имоти - частна общинска собственост с площ 211 265 км.м. при начална цена в размер на 211 265.00 лв. Като мотив за продажбата е посочено предвидено изграждане на фотоволтаичен парк като енергиен обект за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. С решение от 31 май 2024 е обявемн за продажба и другият имот. Собственик на имота става дружеството "ПВ Еенерджи Ихтиман" ЕООД. Така залесените през 2014 и 2015 г. горски насаждения по обществената за 327 654,00 лева без ДДС със 100% европейско финансиране са изсечени и на поземлените имоти е построена фотоволтаична централа.

Европрокуратурата разследва мнима ферма за кокошки у нас

Европрокуратурата разследва мнима ферма за кокошки у нас

Обвиняемият взел с измама авансово плащане по европроект за 490 000 евро

"Насърчаването на използването на възобновяемите енергийни източници като алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива е една от основните политики на ЕС с оглед климатичните промени. А строежът на фотоволтаици е един от начините за излизане на страната от въглищната зависимост и за намаляване на въглеродните емисии и емисиите на вредни вещества, отделяни от топлоелектрическите централи", изтъкват от "Зелено движение". От партията допълват, че това обаче не трябва да става за сметка на горски площи, които имат незаменим позитивен ефект върху климатичните промени.

От формацията посочват още, че Европейската прокуратура има правомощия да извършва разследване, наказателно преследване и предаване на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, които в изпълнението на описания проект cа ощетени чрез неправилното използване на получените европейски средства или активи за цели, различни от тези, за които те са били първоначално предоставени. "Именно Затова се надяваме, че Европейската прокуратура ще разследва сигнала ни", отбелязват от "Зелено движение".