Жена и двама мъже, са задържани за 72 часа и им е повдигнато обвинение за подпомагане на 7 чужди граждани, пресекли без разрешение границата, да преминат през страната, съобщиха от държавното обвинение. Припомняме, че бежанците, твърдящи, че са палестинци, бяха задържани вчера в добричкото село Карапелит.

Седмината нелегални мигранти също са задържани, като срещу тях са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК - нерегламентирано преминаване през държавната граница.

Помагачите са 40-годишна жена от Добрич и двама мъже - на 39 и на 51 годии. Те са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 5 и т. 6, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК - за това, че в съучастие противозаконно подпомогнали срещу заплащане чужденците да преминат през страната в нарушение на закона, като използвали за това автомобил. Предстои Районната прокуратура в Добрич да поиска от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо каналджиите, които са добре познати на органите на реда и са осъждани.

Хванаха 14 мигранти в столичен квартал

Хванаха 14 мигранти в столичен квартал

Задържани са трима българи и сириец

Според събраната до момента информация бежанците са пълнолетни и са от Израел. Те са тръгнали от Ивицата Газа, преминали през територията на Турция, стигнали до границата с България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. След тридневен преход в гориста местност, били подпомогнати от тримата българи, които трябвало да ги закарат до София срещу заплащане. Крайната цел на мигрантите била да достигнат до Западна Европа. Вместо това обаче те били оставени в къщата на 40-годишната жена в село Карапелит, а тя и съучастниците й поискали допълнително пари от чужденците. На 31 октомври 2023 година мигрантите успели да избягат и потърсили помощ. Те били отведени в полицейско управление и били задържани.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Добрич.

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"
Обновена

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"

Сред получилите разрешение да напуснат анклава има и български граждани