Кореспонденти на граничния пункт "Рафах" в южната част на Ивицата Газа казват, че египетските граничари са отворили вратите, за да позволят на чужденците в анклава да го напуснат, съобщава Би Би Си.

Малко преди това няколко линейки влязоха от египетската страна към Газа, за да откарат тежко ранени от болниците в Газа в Египет.

От палестинската страна на граничния пункт се събраха тълпи от хора, които искаха да напуснат анклава.

Споразумение между Египет, Израел и Хамас, в координация със САЩ, което ще позволи ограничени евакуации от обсадената Газа, е постигнато с посредничеството на Катар, каза източник, информиран за сделката, пред Ройтерс.

Споразумението ще позволи на притежателите на чуждестранни паспорти и някои критично ранени хора да преминат през граничния пункт Рафа между Египет и Газа, въпреки че няма график колко дълго той ще остане отворен за евакуация, добави източникът.

Сделката не е свързана с други въпроси, предмет на преговори, като заложници, държани от Хамас, палестинската ислямистка групировка, която управлява Газа, или паузи, предназначени да облекчат хуманитарната криза в анклава, който страда от недостиг на храна, вода, гориво и медицински средства. каза източникът. Досега египетското правителство категорично отказваше да разреши евакуацията на жителите на Газа на Синайския полуостров. 

Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху определи плана като "концептуален документ"

Египет съобщи, че е извършил необходимите приготовления ранени жители на Газа и някои притежатели на чуждестранни паспорти да започнат да пристигат през ГКПП "Рафах".

Първата група ранени евакуирани влязоха в Египет с линейки, казаха египетските медии от границата в 11:35 часа бъларско време. 

Палестинското радикално движение "Хамас" публикува списъци с хора, които могат да напуснат Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах", съобщи ТАСС.

"Публикуваме списъци на притежателите на паспорти на други държави, които ще могат да преминат през ГКПП Рафах на 1 ноември. Гражданите, посочени в документа, трябва да се явят на ГКПП в 07:00 часа (времето съвпада сбългарското), за да се улесни процеса на преход", се казва в съобщение на граничната служба на анклава, публикувано на страницата й във Фacebook. Няма информация дали пристигналите на пункта по-късно от определения срок ще бъдат допуснати да преминат границата. Списъците бяха публикувани през нощта, информацията за тях не беше дублирана в медийните ресурси на Хамас.

Публикуваните от "Хамас" списъци включват граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, ще бъде разрешено да напуснат Газа. Хамас не посочи за кои неправителствени организации става дума.

Общо в списъците има поне 430 души. Освен чужди граждани и служители на международни и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно гражданство

Хуманитарните доставки през Рафа започнаха в събота, след като споровете относно процедурите за проверка на помощта и израелските бомбардировки от страната на границата с Газа оставиха хуманитарните доставки блокирани в Египет.

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допуснат помощ в обсадения палестински анклав. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди две седмици.

Блинкън зове Египет да остави отворен пункта Рафах

Блинкън зове Египет да остави отворен пункта Рафах

Запазване на хуманитарните доставки