Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изглеждаше изключително разочарован, докато говореше пред все още затворения пропускателен пункт Рафах днес, Съобщава Би Би Си в репортаж от мястото на събитието.

Не е ясно защо днешният експериментален хуманитарен конвой - общо 20 камиона - все още не е влязъл в ивицата Газа. Гутериш спомена "условия и ограничения", които все още трябва да бъдат осигурени, но без да навлезе в повече подробности.

Въпреки споразумението, постигнато от Израел и Египет с посредничеството на президента на САЩ Джо Байдън, изглежда все още има нерешени проблеми. Израел настоява само храна, вода и лекарства да могат да се пренасят в колите и че нищо от това не трябва да отива при Хамас.

Израелската военна кампания, която включва непрекъснати въздушни удари, също така оставя цялата ивица Газа без храна, вода, електричество и гориво.

След като поиска от цивилното население на Северна Газа да се премести на юг, израелската армия сега започна да иска от хората да се преместят в откритото пространство между Хан Юнис и Ал-Маваси, където ще бъде предоставена хуманитарна помощ.

Говорейки пред Би Би Си, високопоставен израелски служител, попитан за забавянето тази вечер, говори за "текущи проблеми, които се разрешават". Той каза, че има "добър шанс" 20 камиона да влязат в Газа утре.

ООН обаче предупреди, че тези 20 камиона са само малка част от необходимото в Газа.

Египет провежда форум за мир, но без участието на световни лидери

Египет провежда форум за мир, но без участието на световни лидери

Срещата започва в събота