Египет провежда среща на върха за кризата в Газа в събота на фона на нарастващи страхове от по-широка война в Близкия изток, но отсъствието на високопоставен представител на главния съюзник на Израел САЩ и някои други лидери помрачи очакванията за това, което може да постигне, предава Ройтерс.

Набързо свиканата среща на върха за мира в Кайро, докато конфликтът все още бушува, ще събере няколко арабски и европейски държавни и правителствени ръководители, заедно с външни министри от Европа и региона..

Те ще се срещнат, докато Израел се готви за наземна офанзива срещу Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври, при която загинаха 1400 души. Повече от 4100 палестинци бяха убити в контраофанзивата на Израел на фона на нарастващата хуманитарна криза в Газа.

Към 16:00 часа българско време няма информация кой ще представлява САЩ или дали големите сили Китай и Русия ще присъстват.

Египет казва малко за целите на срещата, освен изявлението на египетското президентство от 15 октомври, че срещата на върха ще обхване последните събития, свързани с кризата в Газа и бъдещето на палестинския въпрос.

"Засега няма точен преглед на участниците. Много неща все още се променят", каза европейски източник.

Шефът на ООН настоява за допускането на хуманитарна помощ в Газа

Шефът на ООН настоява за допускането на хуманитарна помощ в Газа

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отлетя за Синайския полуостров в Египет в петък

Германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Риши Сунак няма да присъстват, докато няма официална информация дали френският президент Еманюел Макрон ще отиде.

Арабските страни изразиха гняв от безпрецедентните бомбардировки и обсада на Израел на Газа, където живеят 2,3 милиона души.

Европейските страни се стремят да постигнат единен подход към кризата, отвъд осъждането на атаката на "Хамас", след дни на объркване и смесени съобщения.

Египет се стреми да насочи хуманитарна помощ към Газа през пропускателния пункт "Рафах", единствената точка за достъп, която не се контролира от Израел, но помощта засега само се натрупва от египетската страна.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси каза в сряда, че милионите египтяни ще отхвърлят принудителното разселване на палестинци в Синай, добавяйки, че всеки подобен ход ще превърне египетския полуостров в база за атаки срещу Израел.

Египет заяви, че няма да приеме никакво масово разселване на жителите на Газа в Синай, което отразява опасенията на арабите, че палестинците могат отново да избягат или да бъдат принудени масово да напуснат домовете си, както беше по време на войната около създаването на Израел през 1948 г.

Сиси и кралят на Йордания Абдула заявиха на 12 октомври, че отхвърлят насилственото разселване на палестинци и че Израел "налага колективно наказание" на жителите на Газа, като бомбардира цивилни.

Израел се закани да унищожи движението "Хамас", което управлява Газа, след като неговите бойци пресякоха оградата около анклава на 7 октомври в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на Израел.

 Израел изтегля дипломати от Турция и Близкия изток

Израел изтегля дипломати от Турция и Близкия изток

Истанбул заяви, че това е за тяхната собствена безопасност предвид нарастващите "терористични заплахи"