Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник, че атакуването на цивилна инфраструктура е против международното право, след като Израел беше обвинен, че е ударил болница в Газа, пише "Политико".

Масивна експлозия разтърси болница в град Газа, пълна с палестинци във вторник, убивайки най-малко 500 души, съобщи управляваното от "Хамас" здравно министерство. "Хамас" обвини Израел за въздушния удар, но израелските военни отрекоха да носят отговорност и казаха, че болницата е била ударена от ракета, изстреляна погрешно от палестинските екстремисти.

"Получихме тази информация, когато бяхме заедно по време на тази виртуална среща с лидерите", каза Мишел, говорейки след видеоконференция на лидерите на ЕС за координиране на позицията на блока по конфликта Израел-"Хамас". Атаката "изглежда е потвърдена", добави той, без да назовава извършителите. "Атака срещу гражданска инфраструктура не е в съответствие с международното право.

Байдън бил възмутен от удара по болницата в Газа

Байдън бил възмутен от удара по болницата в Газа

Йордания отмени четиристранна среща

Лидерите на ЕС издадоха съвместно изявление по темата в неделя след седмица на противоречиви послания, например относно помощта за палестинците. И все пак някои различия остават и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше по-внимателна с думите си относно предполагаемия израелски удар "Току-що бях информирана за инцидента", каза тя, говорейки чрез видеовръзка след срещата на лидерите на ЕС. Фон дер Лайен добави, че се нуждае от потвърждение и че "не може да коментира в този момент".

Разликите в подхода, като Фон дер Лайен се смята за по-малко склонна да критикува Израел, също останаха видими, когато Мишел и Фон дер Лайен бяха попитани дали подкрепят мнението на Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, който обвини израелското правителство в нарушение международното право заради налагането на пълна блокада на ивицата Газа.

"Когато прекъсвате основните инфраструктури, когато прекъсвате достъпа до вода, когато прекъсвате електричеството... Това не е в съответствие с международното право", каза Мишел, докато Фон дер Лайен отговори, като помоли пресата да погледне езика на изявлението на лидерите.

Израелската армия публикува схема с траекторията на ракетите над болницата "Ал-Ахли"

Израелската армия публикува схема с траекторията на ракетите над болницата "Ал-Ахли"

Напрежение в Газа

Фон дер Лайен беше остро критикувана за неотдавнашното си пътуване до Израел и за това, че не е призовала изрично Израел да зачита международното право в ответните си действия срещу "Хамас". Говорейки във вторник обаче, тя подчерта, че "на всички е ясно, че Израел има право да се защитава, в съответствие с международното и хуманитарното право".

Тя също така каза, че Комисията утроява хуманитарната помощ за палестинците и че установява въздушен мост до Египет, за да достави бързо помощ през границата до Газа.

На срещата на лидерите на ЕС не присъства унгарският премиер Виктор Орбан, който беше в Китай, където се срещна с руския президент Владимир Путин за първата си среща с руския президент, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Орбан беше представен на видеосрещата от австрийския канцлер Карл Нехамер, според двама дипломати, на които е предоставена анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат публично срещата. Нехамер също се срещна с Путин през април миналата година.